Nieuws

Nieuw patent van Apple plaatst sensoren onder het scherm

Dynamic Island notch Apple iPhone 14 Pro Max
© Unsplash
Apple werkt aan een update voor Face ID waarmee de nodige sensoren onder het scherm zouden verdwijnen.

Vandaag de dag is Face ID van Apple een van de meest veilige en accurate gezichtsdetectiesystemen die er te vinden zijn. Voor iPhone- en iPad-gebruikers betekent het dat ze dankzij allerlei sensoren de ontgrendelingsmogelijkheid ook in bank-apps en andere versleutelde toepassingen kunnen gebruiken. Toch zijn ze bij Apple niet helemaal blij met de manier waarop Face ID momenteel werkt.

Vooral de beperkingen die Face ID met zich meebrengt wil Apple wegwerken. De sensoren voor Face ID zijn namelijk best groot. Ze zijn zelfs de voornaamste reden dat Apple voor zijn iPhones een notch-design heeft gekozen. De fabrikant wil die notch graag wegwerken, maar wel Face ID behouden.

Face ID onder het scherm

Voorlopig is zoiets onmogelijk. Dat zou, als het aan Apple ligt, wel eens kunnen veranderen. Apple heeft recent een patent verkregen waarin de technologie onder het scherm zou liggen. Dan zou het bovendien niet enkel om Face ID-sensoren gaan, maar ook sensoren voor Touch ID, “3D non-contact gestures”, druksensoren enzoverder zouden onder het scherm ingebouwd kunnen worden.

Van een vingerafdrukscanner onder het scherm kijkt anno 2023 niemand meer op. Het wordt echter heel wat interessanter wanneer Apple het over optische sensoren heeft om onder andere foto’s mee te maken en Face ID te faciliteren. Het enige probleem daarbij is dat een normaal iPhone-scherm zo’n dertien verschillende lagen bevat. Deze houden ongeveer 80% van alle licht tegen, waardoor het voor de sensor wel erg moeilijk wordt om zaken op te vangen.

Om daar het hoofd tegen te bieden zouden er doorzichtige zones in het scherm komen. Die zones kunnen van vorm en uitzicht veranderen, net zoals dat voor het Dynamic Island vandaag al het geval is.

appleBeveiligingFace IDmobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen