Hardnekkige ‘always-on-bug’ Google Pixel Watch blijft onopgelost

Pixel Watch 3
© Unsplash/Triyansh Gill
De Google Pixel Watch en Pixel Watch 2 kampen sinds hun release met een vervelende always-on-bug, waardoor het scherm zijn helderheid niet automatisch kan aanpassen.

Dat probleem speelt op Pixel Watch-horloges waarop het always-on display is ingeschakeld en een ‘eigen’ wijzerplaat is ingesteld. De smartwatches slagen er in dat geval niet in om de helderheid van het scherm aan te passen. Hierdoor blijft het scherm op een heldere stand staan als je bijvoorbeeld een pikdonkere ruimte binnenwandelt. Dat het te maken heeft met het always-on-scherm staat vast: wanneer je het scherm aantikt, wordt de helderheid meteen aangepast. Dat bevestigt Android Police, die schrijft dat het probleem al bijna twee jaar speelt.

Google weet ook al langer van de AOD-bug op de Pixel Watch en Watch 2. In december 2022 werd het probleem voor het eerst aangekaart op Googles ‘Issue Tracker‘. De zoekgigant heeft het probleem toen ook erkend. Tot een oplossing is het echter nog niet gekomen. Waarom de Pixel Watch-horloges de helderheid niet kunnen aanpassen wanneer je een wijzerplaat van derden – die je via de Play Store kan installeren – gebruikt, is niet bekend. Wie gebruikmaakt van Googles standaard wijzerplaten, heeft er in elk geval geen last van.

Watch Face Format

Android Police heeft zijn hoop gevestigd op de komst van Wear OS 5 voor de Pixel Watch-serie. De aanstaande Wear OS-versie vereist dat alle wijzerplaten gebruikmaken van Googles Watch Face Format (WFF). Met WFF wil Google de ontwikkeling van wijzerplaten standaardiseren. Je zou veel gemakkelijker een nieuwe wijzerplaat kunnen maken met WFF, belooft Google.

Bovendien moet WFF ervoor zorgen dat alle wijzerplaten aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen. Of die kwaliteitseisen ervoor gaan zorgen dat elke wijzerplaat goed samenwerkt met de AOD-functie van de Pixel-smartwatches, zal de tijd moeten uitwijzen. Het is uiteraard ook mogelijk dat Google met Wear OS 5 onderhuids wat verbeteringen aanbrengt om de bug op te lossen.

De gloednieuwe Pixel Watch 3 (XL) is straks de eerste Pixel-smartwatch die op Wear OS 5 draait. De Pixel Watch en Watch 2 zullen op een later moment bijgewerkt worden met de nieuwste versie van het besturingssysteem. Google presenteert de smartwatches op 13 augustus, tijdens het aanstaande Made by Google-event.

googleGoogle Pixel Watchmobielpixel watchsmartwatchWear OSwearable

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen