Google: oudere wijzerplaten werken niet met Wear OS 5

Galaxy Watch Ultra
© Samsung
Google waarschuwt ervoor dat oudere wijzerplaten mogelijk niet werken op Wear OS 5. Samsungs Galaxy Watch 7 en Watch Ultra zijn de eerste smartwatches met de nieuwe Wear OS-versie.

Google brengt jaarlijks een nieuwe Wear OS-versie uit. Zoals gewoonlijk is het Samsung die de software als eerste benut, met de Galaxy Watch 7 en Watch Ultra. Voor wie zo’n smartwatch in huis haalt, heeft Google echter vervelend nieuws. Met de komst van Wear OS 5 heeft Google besloten bepaalde wijzerplaten niet meer te ondersteunen. Hierdoor kan het gebeuren dat je een wijzerplaat die wél in de Play Store staat, niet op je klokje met Wear OS 5 kunt installeren.

Watch Face Format

Voor Wear OS 5 vereist Google dat de wijzerplaten zijn gebouwd op basis van de Watch Face Format-eisen. De ‘nieuwe’ standaard, die Google meer dan een jaar geleden heeft uitgebracht, maakt het een stuk makkelijker om wijzerplaten te onderhouden. Ontwikkelaars moeten de XML-gebaseerde bestandsindeling dan wel overnemen. Dat is echter in nog lang niet alle gevallen gebeurd.

In een supportbericht schrijft Google dat de oude wijzerplaten niet voldoen aan zijn “prestatie- en kwaliteitseisen”. Vandaar dat het nu afscheid neemt van de oude wijzerplaten. Wie nog een smartwatch gebruikt met Wear OS 2 of nieuwer, kan de wijzerplaten wél blijven gebruiken. Ook als je een smartwatch koopt die op versie 4 of ouder draait, kun je ze nog downloaden. Pas als je een smartwatch met de nieuwste Wear OS-versie koopt (of je oude smartwatch bijwerkt), komt het avontuur ten einde.

Het maken en terugzetten van back-ups om de beperkingen te omzeilen, heeft ook geen zin. Bij het overzetten zal Google de oude wijzerplaten simpelweg negeren.

Verplichting vanaf 2025

Voorlopig kunnen ontwikkelaars nog wijzerplaten ontwikkelen en indienen die gebaseerd zijn op oudere software. Vanaf “begin 2025” komt die mogelijkheid echter te vervallen. Alle nieuwe wijzerplaten moeten dan gebaseerd zijn op het Watch Face Format.

googlesamsung galaxy watch 7Wear OSWear OS 5

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals