Samsung blokkeert sideloaden van apps op al zijn nieuwe telefoons

Samsung Galaxy S25 Ultra
© iStock / valio84sl
Elke Samsung-telefoon die met One UI 6.1.1 geleverd wordt, komt met de Auto Blocker-functie ingeschakeld. Met die functie ingeschakeld is het sideloaden van apps niet toegestaan.

De Auto Blocker-functie van Samsung is een aanvulling op de ingebakken sideloading-bescherming op Android. Normaliter kun je geen apps van onbekende bronnen installeren zonder eerst nadrukkelijk toestemming te geven. Samsung voegt hier een extra laag aan toe, waardoor het sideloaden van apps haast ‘onmogelijk’ wordt voor gebruikers zonder technische kennis.

Ingeschakeld vanaf One UI 6.1.1

Auto Blocker is sinds One UI 6.0 aanwezig in Samsungs softwareschil en beschermt gebruikers tegen het sideloaden van gevaarlijke apps. Voorheen moest je echter de moeite nemen om het beschermingsmechanisme te activeren. Voor toestellen die vanuit de doos met One UI 6.1.1 of nieuwer worden geleverd, is deze functie standaard geactiveerd. Dit geldt al voor de recent onthulde Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6.

Op deze toestellen zal Samsung de installatie van apps van buiten de Galaxy Store en Play Store automatisch tegenhouden. “Enkel apps van geautoriseerde bronnen kunnen geïnstalleerd worden,” luidt de uitleg bij deze functie. Wie alsnog apps wil sideloaden, zal eerst de Auto Blocker-functie moeten uitschakelen in het instellingen-menu. Ook dat kan niet zomaar: hiervoor moet je eerst je inloggegevens invullen.

Kortom, het sideloaden van apps wordt een stuk lastiger gemaakt. Wat ook opvalt, is dat je de functies van Auto Blocker niet meer afzonderlijk kan in- en uitschakelen. Dit was in One UI 6.0 nog wel mogelijk.

Uitgelicht artikel Samsung Galaxy Z Flip 6 Samsung staat op het punt bèta One UI 7.0 uit te brengen

Bescherming tegen aanvallers

Auto Blocker beschikt daarnaast over andere beschermingsmaatregelen. Zo beschermt de functie je ook tegen aanvallen via USB, malware in berichtendiensten en gevaarlijke apps die al op je telefoon staan. Wil je een werkprofiel instellen of een app administratorrechten geven, dan moet je de bescherming uitschakelen. Dit geldt ook voor het delen van fotoalbums. Als je foto’s deelt wanneer de functie is ingeschakeld, dan wordt de locatiedata bovendien automatisch verwijderd.

AndroidBeveiligingOne UIsamsungsideloaden

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen