Nieuws

Samsung schrapt eigen Berichten-app voor die van Google

Google Berichten
© Mojahid Mottakin / shutterstock.com
Op nieuwe Samsung-telefoons zal de Berichten-app vervangen worden door die van Google Berichten.

Wie de afgelopen jaren een nieuwe Samsung-telefoon in handen had, weet dat er op die toestellen heel wat apps vooraf geïnstalleerd staan. Steevast krijg je een aantal apps van Google geserveerd, maar bij Samsung-toestellen zitten ook diverse ‘Galaxy’-apps. Het Zuid-Koreaanse merk biedt zo een eigen appwinkel – de Galaxy Store – en heeft met Samsung Berichten ook een eigen communicatie-app, al komt die laatste binnenkort te vervallen.

App plots verdwenen

Dat werd duidelijk nadat enkele gebruikers hun toestel, met daarop One UI 6.1.1 geïnstalleerd, uitpakten. In sommige landen blijkt de Samsung berichten-app verdwenen te zijn. Aanvankelijk deelde Samsung hier niets over, maar omdat gebruikers zichzelf vragen stellen bij het ontbreken van die app, komt het merk nu toch met een reactie. Aan Android Authority vertelt het merk dat het de eigen Berichten-app laat vallen om het RCS-protocol een duwtje in de rug te geven.

RCS staat voor ‘Rich Communication Services’, en is een berichtenprotocol dat op SMS lijkt, maar veel meer mogelijkheden biedt. Zo biedt RCS ondersteuning voor ontvangst- en leesbevestigingen en is het mogelijk om afbeeldingen in een hogere kwaliteit door te sturen. Hoewel de fabrikant RCS wil steunen, verstaat de eigen app dat protocol niet. RCS-ondersteuning via de Samsung Berichten-app werkt maar bij een handvol providers, waardoor weinig gebruikers er hun weg naar vonden. Sterker nog: RCS-mogelijkheden zaten slechts kortstondig in de Samsung Berichten-app, en werden in 2022 alweer weggehaald.

iMessage-verhaal

Dat maakt Samsung Berichten vooral interessant als je vrienden en familie ook een Samsung-toestel hebben. Het is een beetje hetzelfde verhaal als bij iMessage: de dienst biedt een aantal specifieke functies waar je alleen van kan genieten als je toestel van het juiste merk is. Wie RCS-berichten wil sturen, met functies die voor alle Android-gebruikers werken, moet daarvoor bij Google Messages zijn. Ook Apple voegt ondersteuning voor RCS toe aan de iPhones, dus functies als leesbevestigingen en foto’s in hoge kwaliteit werken binnenkort ook in gesprekken tussen Android- en iOS 18-gebruikers.

Door de Samsung Berichten-app weg te halen, zorgt de fabrikant ervoor dat meer gebruikers hun weg vinden naar RCS. Voorlopig verschijnt de app wel nog op Europese toestellen: enkel in Amerika is die momenteel al verdwenen. Samsung zou de verdwijntruc echter wereldwijd willen toepassen.

Uitgelicht artikel RCS Android berichten RCS-gesprekken krijgen achtergrond in Google Berichten
Androidappsgooglemobielsamsungsmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen