Nieuws

RCS-gesprekken krijgen achtergrond in Google Berichten

RCS Android berichten
© Google
Een nieuwe achtergrond moet het duidelijker maken wanneer gebruikers RCS-gesprekken hebben, in plaats van SMS-gesprekken.

Met een nieuwe update maakt Google het iets makkelijk om te zien wanneer je een RCS-gesprek aan het hebben bent, in plaats van een klassiek SMS-bericht. Als gebruiker hoef je daar zelf niets voor te doen: de Google Berichten-app weet automatisch of je gesprekken RCS of SMS gebruiken. De nieuwe update zal dat ook laten zien, met een achtergrond die in de app verschijnt.

Je zal de achtergrond enkel te zien krijgen in RCS-gesprekken binnen de Google Berichten-app, schrijft 9to5Google. De achtergrond ziet er voor iedereen hetzelfde uit, al verschillen de kleuren wel naargelang het systeemthema en de accentkleur. De nieuwe achtergrond bestaat namelijk uit twee cirkelvormen die over elkaar werden gelegd. Dat is vooral zichtbaar voor wie zijn telefoon op ‘licht’ instelde: in de donkere modus valt veel minder duidelijk te zien wat er precies op de achtergrondafbeelding staat.

Met de nieuwe achtergrond wil Google aangeven dat je een RCS-gesprek aan het hebben bent. In zo’n gesprekken kan je gebruikmaken van typindicators, leesbevestigingen, kan je afbeeldingen in hoge kwaliteit versturen enzoverder. Naast dat je toegang krijgt tot deze functies, moet de nieuwe achtergrond het duidelijker maken om welk soort gesprek het gaat. Apple hanteert een soortgelijke methode: iMessage-berichten naar contacten met een iPhone verschijnen in een blauwe bubbel. Wie geen iPhone heeft, krijgt een groene bubbel.

Groene bubbels, blauwe bubbels

In Amerika leeft de discussie over de groene en blauwe bubbels zeer sterk. Vermoedelijk zal de tweedeling bij Google alleen aanvankelijk zo sterk zijn: Apple liet namelijk al weten dat het RCS-berichtenprotocol uiteindelijk ook naar iMessage komt. Daardoor zou RCS, voor wie geen iMessages kan sturen, binnenkort de nieuwe standaard kunnen worden. Mettertijd zou de nieuwe achtergrond in Google Berichten dus het nieuwe normaal worden.

Uitgelicht artikel Apple iPhone Apple geeft toe aan druk: voegt RCS toe aan iMessage

Google kondigde bovendien een reeks nieuwe functies aan voor Berichten, om te vieren dat RCS een miljard gebruikers kent. Daarbij gaat het onder andere om ‘Photomoji’, waar je delen uit foto’s kan knippen om te gebruiken in reacties. Ook schermvullende effecten, reactie-effecten en geanimeerde emoji’s komen naar Google Berichten, net als de mogelijkheid om de chatbubbels zelf vorm te geven. Kan je deze functies gebruiken? Dan zit je in een RCS-gesprek: in een normaal SMS-bericht werken zulke functies namelijk niet.

Androidgooglegoogle berichtenrcs

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals