Nieuws

Apple geeft toe aan druk: voegt RCS toe aan iMessage

Apple iPhone
© Unsplash / Thai Nguyen
iPhones krijgen vanaf 2024 toegang tot RCS via iMessage. Voor Android-gebruikers betekent dit dat zij voortaan naadloos kunnen chatten met iMessage-gebruikers.

Jarenlang hield Apple vol dat het RCS niet zou integreren in iMessage. Volgens Apple CEO Tim Cook is er simpelweg te weinig vraag naar RCS onder iPhone-gebruikers. “Koop je moeder een iPhone”, vervolgde Cook in zijn uitleg tijdens de Code Conference in 2022. Iets meer dan één jaar later is het verhaal 180 graden gedraaid, en voegt Apple dus wel degelijk ondersteuning voor RCS toe.

Niet per se op vraag van iOS-gebruikers, overigens. Apple zou het protocol aan iMessage toevoegen naar aanleiding van de Europese Digital Markets Act. Daarin wordt de iMessage-berichtendienst aangemerkt als poortwachter. Met andere woorden: de huidige opzet van iMessage verstoort de concurrentiepositie van andere berichtendiensten, aldus de EU. Europese wetgeving stelt Apple om die reden verplicht zijn chatdienst open te stellen voor andere partijen. Via RCS kan dit behaald worden.

Cross-platform gesprekken

“Later volgend jaar (2024, nvdr.) zullen we ondersteuning toevoegen voor RCS Universal Profile, de standaard zoals momenteel gepubliceerd door de GSMA”, schrijft Apple tegenover 9to5Mac. Verder raakt duidelijk dat RCS puur ter aanvulling op bestaande iMessage-functies wordt toegevoegd – met als doel om cross-platform chatmogelijkheden te versterken.

RCS biedt alvast diverse functies die we ook van iMessage kennen – waaronder leesbewijzen, foto’s en video’s van hoge kwaliteit, en typindicatoren. Ook kunnen gebruikers via Apples RCS-functie hun live-locatie delen. Zoals we van RCS gewoon zijn werkt de dienst steeds via wifi of mobiele data. Als je data wegvalt op je iPhone, val je simpelweg terug op SMS en MMS.

Uitgelicht artikel Apple iPhones laten je vanaf 2024 externe apps installeren

‘Minder veilig’

Tussen iPhone-gebruikers blijft iMessage zijn eigen communicatieprotocol gebruiken. Berichten die met dat protocol worden verstuurd bevatten steeds eind-tot-eindversleuteling (E2EE). Dat geldt niet voor het RCS-protocol, dat Apple wegzet als “minder veilig”. Wel zegt het toe samen te werken met de GSMA om het berichtenprotocol verder te ontwikkelen. Of dit betekent dat het protocol weldra over E2EE beschikt, blijft koffiedik kijken.

Vanaf volgend jaar lijkt de afstand tussen Android- en iOS-gebruikers alvast ietwat te krimpen. Wel wordt het probleem van de groene chatbubbels niet opgelost: RCS-berichten blijven groen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business