Nieuws

Google trakteert Apple op beschuldigingen tijdens CES 2023

Google ruzie met Apple over RCS
Techbeurs CES 2023 is in volle gang en Google maakt van de gelegenheid gebruik om Apple nog eens in het blootje te zetten. Apple zou zijn gebruikers benadelen door het RCS-protocol te negeren.

Google probeert sinds 2019 zo goed en kwaad als het gaat het RCS-protocol uit te rollen. Gebruikers op Android kunnen elk toegang krijgen tot de digitale opvolger van SMS-berichten. Hiervoor hoeven ze enkel de Google Berichten-app te installeren en de Chat-dienst in te stellen. Ook integreerde veel fabrikanten Google als RCS-provider in hun berichtenapps. Zodra je het Android-ecosysteem verlaat, loop je echter tegen een RCS-muur op. Apple ondersteunt het protocol van de GSMA namelijk niet.

Google is verliefd op RCS

Zodoende worden RCS-berichten verzonden vanaf Android naar Apple-gebruikers omgezet in SMS of MMS-berichten. Dat kost gebruikers enerzijds geld en anderzijds betekent het dat de kwaliteit van je verstuurde foto’s en video’s verslechtert. Bestanden die via het MMS-protocol verstuurd worden zijn voorafgaand aan het versturen namelijk gecomprimeerd. Tot ergernis van Google dat van mening is dat Apple het RCS-protocol moet ondersteunen in iMessage. Het bedrijf plaatst er nu zelfs een grote billboard (DOOH) voor in Las Vegas waarmee het Apple aan de schandpaal nagelt voor de weigering.

Het is niet de eerste keer dat Google de techgigant uit Cupertino probeert te verleiden om RCS in te schakelen. In augustus lanceerde de zoekgigant nog de ‘Get the message’-campagne om gebruikers op iOS te overtuigen van de noodzaak van RCS. Zij zouden vervolgens in opstand moeten komen bij Apple en de introductie van RCS eisen. Apple CEO Tim Cook liet tijdens de Apple Code Conference, die in september plaatsvond, blijken dat RCS er wat hem betreft niet komt. “Koop je moeder een iPhone,” reageerde Cook op een vraag over communicatiebeperkingen tussen Android en iOS.

‘Don’t drop the ball’

Nu probeert Google het dus weer, ditmaal tijdens techbeurs CES in Las Vegas. “2022 is weliswaar voorbij, maar het oplossen van je korrelige foto’s en video’s hoef je niet plots te laten vallen,” leest de tekst op de billboard. Google toont bovendien zijn behulpzaamheid en geeft Apple alvast een beginnetje van de code om het probleem aan te pakken. “Hier is alvast wat code om de bal aan het rollen te krijgen,” dat schrijft Google in zijn bericht gericht aan Apple.

Een reactie van Apple blijft vooralsnog uit. Niet zo gek gezien het standpunt dat het bedrijf recent nog innam bij monde van CEO Tim Cook. Wat vind jij: moet Apple RCS ontvangen? Laat het ons in het reactie hieronder weten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business