Google Home om tv te bedienen
Image: iStock

Google Home wordt een centrum om je entertainment vanuit te bedienen. Bij de laatste update werd er ondersteuning voor je tv-afstandsbediening toegevoegd.


Nog niet iedereen kan van de afstandsbediening gebruik maken. Toch zien enkele Google Home-gebruikers al een eigenaardige knop staan bij het openen van de applicatie. Gebruikers die zich aanmeldden voor het preview-programma van Google zijn steeds de eersten die de functie kunnen testen. Binnenkort wordt de functie dan ook algemeen beschikbaar. Daarvoor hoef je zelf niets te doen: Google voert de laatste nieuwe feature in via een server-side update. Je hoeft dus zelfs de Google Home-app op je apparaat geen update te geven.

Wie al gebruik kon maken van de update, merkt dat de volledige afstandsbediening in de app verwerkt zit. Voorheen was het al mogelijk op je televisie aan of uit te zetten vanuit de Home app. De digitale afstandsbediening is duidelijk een enorme stap vooruit. Je kan voortaan je film of serie pauzeren en hervatten, het volume regelen en zelfs een ander invoerapparaat selecteren. Je hoeft dus niet meer op zoek naar de afstandsbediening om je televisietoestel te bedienen.

Android TV, Tizen en WebOS

De afstandsbediening in de Google Home-app werkt al langer voor gebruikers met een Android TV. Televisies van het merk Samsung draaien echter op Tizen, terwijl LG al enkele jaren WebOS hanteert als besturingssysteem. Voorheen konden eigenaars van een Samsung- of LG-toestel dus enkel hun televisie aan- of uitzetten. De nieuwe afstandsbediening maakt komaf met dat probleem.


Het ziet er alleen niet naar uit dat de Samsung- of LG-afstandsbediening snel uit de woonkamer zal verdwijnen. Android TV’s  werken namelijk iets beter samen met de digitale afstandsbediening dan Tizen- of WebOS-exemplaren. Daarop zal het niet mogelijk zijn om in de interface rond te klikken. Om je favoriete Netflix- of Disney+-serie aan te zetten zullen gebruikers met een LG- of Samsung-tv dus nog naar de oude afstandsbediening moeten grijpen.

Luchtreinigingssystemen en ventilators

Naast je televisietoestel is het sinds kort ook mogelijk om je ventilators en luchtreinigingssysteem te bedienen met Google Home, al is dat iets minder interessant om naar te kijken. Die nieuwe feature zit in dezelfde server-side update verwerkt als de digitale afstandsbediening.


Arthur is gepassioneerd door muziek, films en games en linuxgebruiker in zijn vrije tijd. Volgens hem zit achter alles, ook de nieuwste technologie, een verhaal dat hij met plezier uitpluist.