RCS Get The Message

Google heeft een publiekscampagne afgetrapt waarmee het hoopt Apple zo ver te krijgen dat het de RCS-standaard gaat ondersteunen. Apple ziet daar al jaren vanaf ten faveure van iMessage.


GSMA, de belangenorganisatie voor telecommunicatie, introduceerde in 2007 de RCS-standaard. De RCS-standaard moest sms’jes en mms’jes tot het verleden laten behoren. Hiervoor kon het voortaan de bandbreedte van mobiele 3G-netwerken gebruiken. Consumenten zouden met deze standaard – dat was het idee althans – binnen enkele jaren gemakkelijker grote bestanden kunnen versturen. De RCS-standaard, kort voor Rich Communications Services, maakte ook ontvangstbevestiging mogelijk.

Google probeert deze standaard al jaren van de grond te krijgen, maar ondervindt nog weerstand bij Apple. Dat bedrijf houdt vast aan sms en mms voor communicatie met Android-gebruikers. Met Get The Message probeert de zoekgigant Apple alsnog over te halen om RCS te introduceren. Op de site behorende tot de publiekscampagne, worden voordelen genoemd van de berichtenstandaard.

Beperkingen iMessage en Android

Google noemt daarbij eveneens de nadelen van de wijze waarop Apple momenteel gebruikers in het Apple-ecosysteem opsluit met iMessage. Voor consumenten komt dit vooral neer op dat de Android-gebruikers hun berichten in groene chatbollen zien verschijnen op iMessage en dat ze functies die ze kennen van andere berichtendiensten – als het versturen van hoge kwaliteit video’s en afbeeldingen en end-to-end encryptie – zullen missen. Berichten van iMessage verschijnen op Android-telefoons immers als sms of mms-berichten.


De publiekscampagne #GetTheMessage is niet de eerste keer dat Google probeert Apple richting de streep te trekken. Tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie sprak het de hoop uit dat RCS voor elk mobiel besturingssysteem beschikbaar komt. Ook plaatste het tweets om de hints, die niet erg subtiel zijn, aan de technologiegigant uit Cupertino over te brengen.

Google als RCS-voorvechter

Jarenlang stond de uitrol van RCS op een laag pitje. Telecomoperatoren waren niet erg geneigd om de dienst aan te bieden en ook smartphonefabrikanten zagen geen heil in de standaard. WhatsApp en andere berichtendiensten hadden immers de positie van RCS ingenomen. Google bracht in 2019 verandering in de vastgelopen uitrol door de leiding te nemen in de RCS-standaard.

Sindsdien is het mogelijk om de berichtenstandaard op ieder Android-toestel te gebruiken, en biedt de standaard zelfs E2EE.