RCS Lab

Het Italiaanse bedrijf RCS Lab is in het vizier van Google gekomen, omdat zijn software zou zijn gebruikt om iPhones en Android-telefoons te bespioneren.

Advertentie

Het is Google zelf dat de bevingen van zijn onderzoek naar buiten brachten, in een rapport. Concreet heeft het in Milaan gelegen RCS Lab volgens de zoekgigant verschillende tools ontwikkeld om contactinformatie en zelfs privéberichten op smartphones te kunnen lezen, voor spionagedoeleinden. Volgens Google werd de software al ingezet in Italië en Kazachstan. Hoeveel mensen bespioneerd werden, is niet duidelijk. 

Hoewel de software niet zo geavanceerd zou zijn als het bekende Pegasus, dat zelfs geëncrypteerde smartphones leesbaar maakt, maakt ze het in elk geval mogelijk om berichten en wachtwoorden te lezen. Nog volgens onderzoekers van Google heeft RCS Lab banden met Hacking Team. Dat is een spionagebedrijf dat in het verleden al voor controverse zorgde. Het zou op een vergelijkbare manier software hebben gemaakt om mee te lezen op telefoons en computers van buitenlandse regeringen.  

RCS Lab: “Doen niets illegaals” 

Tegenover het persbureau Reuters reageert RCS Lab met de opvallende mededeling dat er helemaal niets aan de hand is en dat Google dus een vergissing maakt. Hun producten en diensten voldoen aan alle Europese regels, aldus RCS Lab. Ze werken naar eigen zeggen samen met buitenlandse politiediensten. 

Om burgers met Android-telefoons te beschermen, heeft Google naar eigen zeggen maatregelen getroffen. De techreus zou de mensen die getroffen zouden kunnen zijn ook op de hoogte gebracht, klinkt het. Apple, van zijn kant, zou alle verdachten accounts en certificaten geblokkeerd hebben.