Epic Games woedend op Samsung: verwijdert Fortnite uit Galaxy Store

Fortnite op een Samsung-smartphone
Fortnite-ontwikkelaar Epic Games heeft besloten zijn games, waaronder Fortnite, uit Samsungs Galaxy Store te halen. Dat volgt op een nieuwe anti-sideloading-maatregel in One UI 6.1.1.

Vanaf One UI 6.1.1 blokkeert Samsung het sideloaden van apps. Daarvoor introduceerde het de Auto Blocker-functie, zo raakte deze week bekend. Die functie was al aanwezig in One UI 6.0, maar was toen nog niet geactiveerd. Telefoons die met One UI 6.1.1 en nieuwer uit de doos komen, krijgen daarentegen direct te maken met de beveiligingsmaatregel, tegen het zere been van Fortnite-ontwikkelaar Epic Games en diens topman Tim Sweeney.

Vaarwel, Galaxy Store

Sweeney kondigde donderdagavond ook meteen het vertrek aan van Epic Games uit de Galaxy Store. “Deze wijziging belemmert gebruikers bij het installeren van concurrerende appwinkels en is een kwestie die we hebben bevochten en gewonnen in het antitrustproces tussen Epic en Google in de VS,” schrijft de Epic Games-topman.

Wie al eens graag een potje Fortnite speelt op zijn telefoon, kan de game dus niet meer via de Galaxy Store downloaden. Hierdoor ben je aangewezen op het installatiebestand dat op de Epic-website te vinden is. Sweeney zegt dat daar binnenkort gelukkig verandering in komt. Epic Games werkt namelijk aan zijn eigen appwinkel voor smartphones. Daarnaast brengt het zijn games naar andere appwinkels van “onafhankelijke ontwikkelaars,” zoals de AltStore.

Terugkeer op iPhones

Dat is goed nieuws voor iPhone-gebruikers: zij kunnen straks weer Fortnite downloaden, zij het via AltStore, die in de EU beschikbaar is. Eerder werden games van de ontwikkelaar nog uit de App Store gezet wegens het overtreden van Apples betaalbeleid. Daaronder zijn ontwikkelaars verplicht de officiële App Store-betalingssystemen te gebruiken, waardoor 30% van de omzet bij Apple terechtkomt. Epic probeerde dit te omzeilen, maar werd toen direct uit de App Store gezet.

Of de relatie tussen Epic en Samsung nog te lijmen valt, is niet duidelijk. Samsung heeft ook nog niet openbaar gereageerd op het voornemen van Sweeney.

AndroidEpic GamesfortniteGalaxy StoremobielOne UIsamsung

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen