Nieuws

WeTransfer overgenomen door Evernote-eigenaar Bending Spoons

Wetransfer
© Monticello / shutterstock.com
Het Italiaanse Bending Spoons koopt WeTransfer voor een onbekend bedrag. De overnemers lijken voorlopig in te zetten op continuïteit.

Iedereen die al eens grote bestanden moest verzenden of ontvangen is ongetwijfeld bekend met WeTransfer. Die dienst laat namelijk toe om grote bestanden en mappen makkelijk te delen met een link. De dienst werd in 2009 in Nederland opgericht, maar komt nu in de Italiaanse handen van Bending Spoons. Bending Spoons is bekend van platformen zoals Evernote en Meetup. Daar lieten ze woensdag weten dat WeTransfer was overgekocht. Over het bedrag en de voorwaarden die daarbij gemoeid gingen is niets bekend. Wel weten we dat WeTransfer elke maand 80 miljoen gebruikers aantrekt, en dat het zo’n 600.000 abonnees heeft weten aantrekken.

Bending Spoons ziet de overname als een logische volgende stap voor het bedrijf. Dat denkt Alexandar Vassilev, CEO van WeTransfer, ook. Hij wijst erop dat een het portfolio van Bending Spoons grotendeels uit creativiteitsapplicaties bestaat. De overname moet dan ook voor nieuwe groei in het bedrijf zorgen. Eerder kwam die al van flinke investeringsrondes in 2015 en 2019. Toen haalde het bedrijf respectievelijk 25 miljoen en 35 miljoen euro op om de activiteiten uit te breiden.

De grote vraag is natuurlijk wat de overname wil zeggen voor WeTransfer. In het verleden bleek al dat het Italiaanse Bending Spoons geen schrik heeft om veranderingen te maken na overnames. Eerder deed het dat ook al voor Evernote: Bending Spoons beperkte het gratis abonnement bijvoorbeeld tot 50 notities. Daarnaast ontslaagt het ook dikwijls personeel na overnames: vorig jaar ontsloeg het bedrijf nog 129 werknemers bij Evernote.

Of hetzelfde er voor WeTransfer zit aan te komen, dat zeggen de overnemers niet meteen. Bending Spoons laat wel weten dat 30% van de reclameruimte voorbehouden blijft voor give-backcampagnes en andere redactionele inhoud. Hoelang het dat zal volhouden is maar de vraag: WeTransfer is voor de inkomsten grotendeels afhankelijk van die advertenties.  

Bending Spoonsbusinessevernotenieuwswetransfer

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600