Nieuws

Apple boekt recordkwartaal dankzij sterke iPad-verkopen

Apple iPad iPadOS 18
© Apple
Apple heeft een stevig kwartaal achter de rug, mede door de komst van de nieuwe iPad Pro- en Air-modellen. Tegelijk blijft het een moeilijke periode voor de verkoop van iPhones.

Over het geheel genomen zal Apple’s omzet in het derde kwartaal (boekjaar, tweede kwartaal 2024) met 5% stijgen tot 85,8 miljard dollar. Die stijging is grotendeels te danken aan de nieuwste iPad Air- en Pro-modellen. Daarvan steeg de omzet in het derde kwartaal met 24%, tot 7,2 miljard dollar, vergeleken met 5,8 miljard dollar in het tweede kwartaal. Tegelijkertijd zag Apple de omzet in de dienstencategorie fors oplopen tot 24,2 miljard dollar, tegenover 21,2 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met het voorgaande kwartaal is de stijging eerder beperkt, aangezien de omzet toen nog 23,9 miljard dollar bedroeg.

Minder omzet uit iPhones

Terwijl Cupertino flink meer iPads en abonnementen verkocht, blijft de omzet uit iPhones afnemen. In het derde kwartaal kwam de omzet 1% lager uit op 39,3 miljard dollar. De omzetdaling voor iPhones is daarmee veel beperkter gebleven dan analisten hadden voorspeld. Wel haalt Apple inmiddels flink minder omzet uit zijn iPhones dan de afgelopen jaren. Toen kwam nog 50% van de totale omzet uit iPhone-verkopen, nu bedraagt dat ongeveer 40%.

De oorzaak hiervoor is te vinden in China. iPhones zijn daar steeds minder in trek, bleek al eind juli: de techgigant is uit de top vijf van bestverkochte smartphonemerken in China verdwenen. Dat heeft alles te maken met het feit dat ‘westerse telefoons’, zoals iPhones, niet gebruikt mogen worden bij Chinese overheden en staatsbedrijven. Chinezen kiezen om die reden sneller voor lokale merken als OPPO en Xiaomi.

Uitgelicht artikel Apple App Store China Apple verliest plek in top vijf Chinese smartphonemarkt

Apple wil AI in Europa lanceren

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers kwam Apple ook met informatie over zijn AI-systeem, Apple Intelligence. Dat is in eerste instantie niet beschikbaar in Europa vanwege zorgen over Europese regels. Apple-CEO Tim Cook benadrukte dat het wel de bedoeling is om de functies naar Europa te brengen, mits dat lukt onder de bestaande Europese wetgeving. De techgigant zegt hiervoor momenteel de wettelijke eisen na te gaan.

Wanneer Apple Intelligence later dit jaar arriveert op iOS, iPadOS en macOS, komt Europa dus nog niet aan de beurt.

Lastige tijden voor MacBooks

Net als in het derde kwartaal, zal het vierde kwartaal worden gedomineerd door omzetgroei in de dienstencategorie, verwacht Apple. Tegelijkertijd voorziet het lastige(re) tijden voor Macs: het ontbreken van nieuwigheden zou ervoor zorgen dat de omzet daarvan begint te kwakkelen. Eerder werd nog verwacht dat Apple dit jaar Macs zou uitbrengen met de M4-chips, maar het is nu nog maar de vraag of dat gaat gebeuren. Apple zou zijn nieuwe MacBooks en Mac-pc’s ook in de eerste helft van 2025 kunnen uitbrengen.

applebusinessipadiphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen