Nieuws

Apple verkoopt minder goed, nieuwe iPads en AI moeten beterschap brengen

iPhone 15 Wonderlust lancering
© iStock / Wachiwit
De kwartaalresultaten van Apple laten zien dat het een moeilijke periode was voor iPhones. Betering moet vooral van nieuwe iPads en AI komen.

Apple deelde gisterenavond laat de financiële resultaten voor Q2 2024. Samen met de cijfers maakt het techbedrijf ook bekend dat het zijn aandelen wil terugkopen. Daar heeft het bedrijf 110 miljard dollar voor klaarstaan.

De cijfers zelf brachten geen grote verrassingen met zich mee. De iPhone-fabrikant slaagt erin om 90,8 miljard dollar omzet te draaien. Daarmee doet het bedrijf het 4% slechter dan tijdens hetzelfde kwartaal in 2023. De netto-inkomsten daalden met twee percent ten opzichte van toen, en bedragen in Q2 2024 nog 23,64 miljard dollar. De winst per aandeel bedraagt 1,53 dollar en de dividend op Apple-aandelen bedraagt inmiddels 25 dollarcent. Voor investeerders is het bovendien goed nieuws dat het bedrijf heel wat aandelen weer in eigen beheer wil hebben.

Lastig jaar voor iPhones

Hoe het komt dat de resultaten van Apple daalden? Daarvoor moet vooral naar China gekeken worden. Daar worden sinds dit jaar heel wat minder Apple-toestellen verkocht. Dat is duidelijk in de verkoopcijfers in het land: die liggen 8,4% lager dan vorig jaar. Dat de populariteit van iToestellen in China daalt, is al een tijdje duidelijk. Verschillende werkgevers plaatsen restricties op het gebruik van Amerikaanse smartphones en zelfs computers, en daar voelt Apple de gevolgen van. Dat goedkopere en vaderlandse merken als Xiaomi een premium ervaring weet aan te bieden, voelt Apple ook in de cijfers.

Toch zit de verkoop van iPhones sinds dit laatste kwartaal terug een beetje in de lift, al moet Apple toegeven dat andere toestellen het minder goed doen. De verkoop lijkt dus minder sterk terug te vallen dan Skyworks, een leverancier van chips voor iPhones, eerder deze week nog deed uitschijnen. In India, Turkije, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten, Canada en Spanje haalde het bedrijf in ieder geval een recordomzet, waar CEO Tim Cook bijzonder trots op is.

Uitzonderlijk 2023

Al bij al lijkt die vermeende daling in verkoop dus goed mee te vallen. De cijfers worden verder vertekend doordat die van vorig jaar uitzonderlijk hoog lagen. De cijfers van Q2 2023 lagen zo hoog omdat problemen met de toeleveringsketen, die begonnen tijdens de coronapandemie, eindelijk opgelost raakten. Tim Cook maakt zich sterk dat Apple wél groei had kunnen realiseren indien de resultaten vorig jaar niet zo uitzonderlijk hoog lagen.

Voor de nabije toekomst kijkt Apple vooral naar iPads. Nieuwe modellen en een nieuwe Apple Pencil zouden er daar voor moeten zorgen dat de inkomsten opnieuw stijgen. Verder deed de verkoop van Mac-toestellen heel wat beter dan vorig jaar, en kon Apple meer verdienen aan de diensten die het aanbiedt. Met Mac-computers verdiende het 300 miljoen dollar meer dan vorig jaar, voor de diensten ligt dat bedrag op bijna 3 miljard dollar.

Artificiële intelligentie

Verder zal ook AI een belangrijke rol spelen in de bedrijfsstrategie. Hoe klanten dat zullen ervaren, moet in de komende weken duidelijk worden. Investeerders leken het nieuws alvast te kunnen smaken: nadat de resultaten bekendgemaakt werden, steeg de prijs van Apple-aandelen van 173 naar 183 dollar.

Uitgelicht artikel Apple AI Apple praat met OpenAI over chatbot voor iPhone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business