Nieuws

Vraag naar iPhones lijkt verder weg te zakken

iPhone 15
© Unsplash / Yuheng Ouyang
Skyworks, een leverancier van chips voor Apple, laat weten dat zijn resultaten dalen. Analisten zien daarin een gedaalde vraag naar iPhones.

De iPhone is altijd één van de bestverkopende smartphones geweest. Dat imago krijgt nu een kleine deuk. Skyworks, een leverancier van Apple, meldt namelijk dat er steeds minder vraag is naar hun smartphone-onderdelen. Het bedrijf noemt de Apple niet bij naam, maar een groot deel van de inkomsten van het bedrijf zijn afhankelijk van iPhones.

Skyworks deed die melding wanneer het cijfers voor Q2 2024 bekendmaakte. De trends zijn sowieso een beetje seizoensgebonden, maar CEO Liam Griffin laat weten dat de resultaten dit keer “lager dan normaal” lagen. Het bedrijf maakt chips die het mogelijk maken om verbinding te maken met draadloze netwerken, en levert die chips vooral voor iPhones. Ter illustratie: in 2023 haalde Skyworks 64% van zijn winst van Apple, het merendeel daarvan dankzij iPhones.

Dat de resultaten daar dus 8,7% lager liggen dan die van vorig jaar, wordt dus vooral aan de Apple-toestellen toegeschreven. Skyworks liet intussen weten dat het zich voorbereidt op een markt waarin er minder iPhones verkocht worden door te diversifiëren. Of Apple even veel last heeft van die gedaalde vraag, moet later vandaag blijken. De fabrikant maakt dan namelijk zijn kwartaalresultaten bekend.

Smartphone verkoop in de lift

De laatste twee jaren is de smartphoneverkoop over het algemeen gedaald. Eind 2023 viel de verkoop bij Samsung zelfs terug naar de niveau’s uit 2011. De Zuid-Koreaanse fabrikant lijkt echter herstellende te zijn: sinds halverwege april verkoopt die weer meer toestellen dan Apple. Skyworks lijkt te suggereren dat het herstel voor de Amerikaanse fabrikant niet meteen volgt. Dat kan te maken hebben met het feit dat het Amerikaanse merk tractie verliest in China. Telefoons van merken als Xiaomi doen het er steeds beter, wat de verkoop van Apple-apparaten flink in de weg zit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business