Nieuws

Samsung verkoopt weer meer smartphones dan Apple

Samsung
© iStock / georgeclerk
Samsung heeft in het eerste kwartaal meer smartphones verkocht dan Apple. Daarmee herpakt het Zuid-Koreaanse merk zijn leiderspositie in de smartphonemarkt.

Marktonderzoeker IDC wees in januari nog op de successen van Apple in 2023. Apple verkocht vorig jaar wereldwijd de meeste telefoons. Dat leverde hen een marktaandeel van 20,1% op. Samsung verloor juist marktaandeel en zijn leidende positie. Nieuwe data van IDC wijst erop dat Samsung die positie in Q1 2024 heeft weten te herpakken. In Q1 kwam het Koreaanse elektronicaconcern uit op een marktaandeel van 20,8%, goed voor 60,1 miljoen verkochte telefoons.

Apple versus Xiaomi

Apple verliest echter fors. Jaar-op-jaar daalden de verkopen van iPhones met 9,6% tot 50,1 miljoen toestellen, wat Cupertino een marktaandeel van 17,3% oplevert. Hoe spannend het gevecht om de eerste plaats ook mag zijn: het wordt pas echt spannend vanaf de derde positie. Die wordt in het eerste kwartaal bezet door Xiaomi (14,1%). De verkopen van de Chinese smartphonefabrikant zijn volgens IDC met 33,1% toegenomen in het eerste kwartaal.

Met een groei van 84,9% is het eveneens Chinese Transsion de grootste winnaar. Het merk wist de vierde plek te bemachtigen met een marktaandeel van 9,9%. In Europa zijn de smartphones van de Chinese fabrikant overigens nog niet te koop. Transsion is de fabrikant achter merken als Infinix en Tecno. Toestellen van die merken worden met name in India en Afrika verkocht.

Smartphonemarkt in beweging

Vast staat dat Chinese fabrikanten gretig aftrek vinden, ook in markten als de Europese Unie. Vaak zijn de telefoons een heel stuk goedkoper dan hun ‘Westerse’ concurrenten. Tegelijkertijd zijn ze vaker actief in opkomende markten als India en Afrika. Fabrikanten als Apple en Samsung richten zich over het geheel genomen vaker op Westerse markten. Niet geheel verrassend, overigens: een iPhone is vaak te duur voor consumenten in zulke landen.

Opmerkelijk is dat de algehele smartphonemarkt in het eerste kwartaal weer licht is aangetrokken. Na een jaar van forse dalingen, stegen de verkopen in Q1 met 7,8% tot 289,4 miljoen smartphones. De vraag is wel of die stijging standhoudt. Het eerste kwartaal is over het algemeen een relatief sterk kwartaal door de lancering van nieuwe smartphones.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business