Nieuws

Apple verkocht meer gsm’s in 2023 dan andere merken

iPhone 15
© Unsplash / Yuheng Ouyang
Samsung stond tien jaar lang aan de top, maar nu wordt Apple voor het eerst marktleider als het om smartphones gaat.

De International Data Corporation brengt voorlopige resultaten over de smartphoneverkoop in 2023 naar buiten. De eerste berekeningen zijn goed nieuws voor Apple, maar minder heugelijk voor Samsung.

Er werden in 2023 namelijk meer iPhones dan Galaxy-toestellen verkocht. Apple bereikte in 2023 met 234,6 miljoen toestellen 20,1% van de markt. Ter vergelijking: het Zuid-Koreaanse Samsung heeft een martkaandeel van 19,4%, met 226,6 miljoen verkochte toestellen. Ook cijfers van Canalys, dat eveneens de smartphoneverkopen onder de loep nam, bevestigen die analyse.

Premiumtoestellen

Voor de smartphonemarkt is het een opmerkelijke ontwikkeling: Samsung is al sinds 2010 de onbetwiste koning als het om aantal verkochte toestellen gaat. Eeder werd becijferd dat consumenten steeds meer premiumtoestellen kopen en de goedkopere basismodellen vaker links laten liggen. Dat lijkt vooral voor Apple een goede zaak te zijn.

Huawei en andere Chinese merken

Toch heeft Samsung de tweede plek niet alleen aan Apple te denken. Een groot deel van de verkopen die Samsung misloopt gaat naar andere fabrikanten van Android-toestellen. Onder andere Google, OnePlus en Xiaomi komen met toestellen die de Samsung Galaxies, vooral die in het premiumsegment, naar de kroon steken. Met andere woorden: meer dan vorige jaren heeft Samsung te concurreren met andere smartphonemakers omdat de Android-markt diversifieert. Daarbij komt dat Chinese merken zoals Huawei alsmaar populairder worden op de Chinese markt.

Uitgelicht artikel Samsung Galaxy S24 Ultra Samsungs smartphoneverkoop valt terug naar niveau van 2011

Over die beweging hoeft niet enkel Samsung zich zorgen te maken: ook iPhones worden op het Chinese vasteland minder en minder verkocht. De Wall Street Journal heeft het over een daling van 11% tegenover vorig jaar. Apple probeert de brokken te lijmen met een kortingsactie voor de iPhone 15: omgerekend is het toestel in China tijdelijk €65 goedkoper. Of Apple op die manier het hoofd kan bieden aan de opmars van Huawei in China is nog maar de vraag. Toestellen van eigen bodem worden namelijk gepromoot door de overheid, terwijl iPhone-gebruikers met steeds meer beperkingen rekening moeten houden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business