Nieuws

Chinees verbod op buitenlandse telefoons treft Samsung en Apple

Apple huawei
© iStock / XH4D
China vaardigt een verbod uit voor buitelandse telefoons op werkplekken. Enkel telefoons van Chinese makelijk zijn toegestaan.

Dat er tussen China en de Verenigde Staten een flinke haar in de boter zit, dat mag ondertussen duidelijk zijn. Met een reeks handelsbeperkingen probeert de VS de ontwikkeling van hoogtechnologische chips in China te kortwieken. China reageert op het embargo door eigen restricties in te voeren.

Die restricties hebben effect op welke toestellen Chinese werknemers mogen gebruiken. Volgens Bloomberg zijn er meerdere bedrijven in China waar “iPhones en andere buitenlandse apparaten” niet meer zijn toegestaan. Meerdere staatsbedrijven en de overheid beslisten dat de toestellen absoluut te mijden zijn. De beslissing zou momenteel in acht verschillende provincies gelden, waaronder in welvarende regio’s aan de kust.

Eerste ‘verbod’ in september

In september raakte al bekend dat China tot een verbod van iPhones opriep. Uiteindelijk reageerde het Chinese Ministerie voor Buitenlandse Zaken op die beschuldiging: er werd helemaal geen verbod uitgevaardigd. Wel lijkt het erop dat een aantal kantoren en bedrijven, vooral gevestigd in hoofdstad Bejing, zelf hadden opgeroepen om de toestellen thuis te laten. Dat China nu wél oproept tot een verbod, kan grote gevolgen hebben voor Apple.

De Chinese markt blijft namelijk belangrijk voor Apple. Niet alleen omdat de telefoons er geproduceerd worden, maar ook omdat het een grote afzetmarkt is. Ongeveer een vijfde van Apples inkomsten komt uit China. Niet alleen Apple wordt getroffen door het verbod op buitenlandse smartphones: ook het Zuid-Koreaanse Samsung staat op de lijst van verboden merken.

Chinezen mogen in het dagelijkse leven nog wel hun iPhone of Samsung-telefoon blijven gebruiken, al zijn de telefoons niet op alle werkplekken meer welkom. Wel toegestaan zijn telefoons van eigen makelij, van merken als Huawei, OPPO, OnePlus, Realme en Xiaomi. Het verbod zal er wellicht voor zorgen dat die merken, toch zeker in China, meer toestellen kunnen verkopen.

Hoe breed het verbod werd uitgevaardigd en hoe rigoreus het wordt toegepast is niet duidelijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business