Nieuws

Huawei ziet verkoop in 2023 stijgen ondanks sancties

Huawei Mate 60 Pro groen
© Huawei
De Chinese telecomreus Huawei heeft in 2023 een omzet gerealiseerd van 700 miljard yuan (90 miljard euro). Dat is een stijging van 9 procent tegenover 2022 en dat ondanks Amerikaanse sancties.

Al sinds 2019 heeft Huawei in de Verenigde Staten te kampen met een handelsverbod. Washington maakt zich grote zorgen over mogelijke spionage door China. In de VS is het knap lastig om een Huawei-telefoon te bezitten, maar niet illegaal. De Amerikanen hopen er ook mee de eigen chipproductie een boost te geven en Chinese concurrentie zo wat meer af te houden.

Ook in Europa heerst er grote voorzichtigheid, al zijn de maatregelen minder drastisch. In België mag overheidspersoneel geen Huawei-telefoon meer gebruiken voor het werk. Huawei is in oktober nog gaan aankloppen bij de Europese ombudsman, na vermeende ‘reputatieschade’ door uitspraken van Eurocommissaris Thierry Breton. Die had in een speech gezegd dat Huawei-telefoons een “groot risico” inhouden. Huawei heeft de beschuldigingen van spionage altijd ontkend.

Groei ondanks sancties

Dat het economische klimaat in het Westen niet al te gunstig is voor Huawei, kan je een understatement noemen. Daarom is de groei van 9 procent tegenover 2022 opvallend te noemen. Uiteindelijk is de omzet wel nog een stuk lager dan de 891 miljard in 2020. In het jaar daarop ging het plots bergaf voor Huawei door de sancties in de VS.

Het nut van de Amerikaanse sancties wordt in twijfel getrokken. Een voorbeeld daarvan is de lancering van de Mate 60 Pro. Die smartphone gebruikt technologie die de VS juist niet graag in Chinese handen zag. De politieke wereld vraagt zich af of zulke economische straffen dat wel hadden kunnen voorkomen. Washington opende intussen een onderzoek naar de technologie die de Chinese smartphone gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business