Nieuws

Huawei gaat in de tegenaanval op Europa

Huawei
© iStock / HJBC
Huawei heeft een officiële klacht ingediend bij de Europese Ombudsman. De Chinese smartphonefabrikant vindt dat de EU met negatieve uitspraken voor reputatieschade zorgt.

Nadat eerdere klachten van Huawei naar eigen zeggen in dovemansoren vielen bij de Europese Unie, kloppen de Chinezen nu aan bij de Europese Ombudsman. Die laatste heeft de zaak nu in behandeling. Hoewel het nergens ter wereld illegaal is om een Huawei-smartphone te bezitten, maken de Verenigde Staten het de Chinezen wel knap lastig. Dat is een deel van het beleid om de eigen productie van chips en relevante technologie een boost te geven. Daarnaast is er natuurlijk het wantrouwen tegenover China, dat mogelijk spioneert via Huawei.

Reputatieschade

Huawei wendt zich nu tot de Europese Ombudsman omdat de telecomreus beweert dat negatieve uitspraken over het merk onterecht zijn en dat ze voor ernstige reputatieschade zorgen, uiteraard met commerciële gevolgen. Zo gaf Eurocommissaris Thierry Breton in juni nog een speech rond 5G en security. Toen liet hij zich ontvallen dat samenwerken met Huawei een ‘hoog risico’ inhoudt. Breton ging nog een stapje verder en vroeg dat alle EU-landen de toegang van Huawei tot Europese netwerken zouden moeten beperken.

Huawei ontkent spionage

De Europese Ombudsman bevestigt de klacht. Hoewel Huawei niet bij naam wordt genoemd, wijst wel alles in de richting van de Chinezen. De Oosterse telecomreus heeft altijd ontkend dat die zou spioneren in opdracht van Peking. Hoewel spionage door Huawei in Europa nog nooit bewezen werd, is ook het tegendeel moeilijk aan te tonen.

Toch is voorzichtigheid steeds op zijn plaats. Zo besloot onze Belgische inlichtingendienst vorig jaar al om geen wifihotspots van Huawei meer te gebruiken. Overheidspersoneel is ook waakzaam voor andere potentiële spionnen, zoals TikTok. Die app is sinds maart van dit jaar verboden voor werknemers van de Vlaamse en federale regering.

Uitgelicht artikel Huawei Huawei wil zijn smartphoneverkoop verdubbelen in 2024

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business