Nieuws

Samsungs smartphoneverkoop valt terug naar niveau van 2011

Samsung Galaxy S24 Ultra
© Unsplash / Zana Latif
Smartphonefabrikant Samsung zag zijn Europese smartphoneverkopen in het derde kwartaal met 15 procent dalen ten opzichte van Q3 2022. Dat meldt marktonderzoeker Counterpoint.

Samsungs dalende smartphoneverkoop hangt samen met een brede krimp op de Europese markt voor smartphones. Counterpoint spreekt voor Q3 van een daling van 11 procent jaar-op-jaar. Hierbij merkt het wel op dat de verschillen binnen Europa groot zijn. West-Europese landen lijken stilaan te herstellen: daar daalde de verkoop met ‘slechts’ 8 procent.

Voor Oost-Europese landen kan dit nog niet gezegd worden – zij ondervinden in meerdere mate last van economische- en geopolitieke uitdagingen, schrijft de marktonderzoeker. Dat is ook te zien in de smartphoneverkoop, die in Q3 met 15 procent zijn gedaald. Markant is dat Oost-Europa in Q2 2023 juist beter presteerde: daar bedroeg de krimp toen 8%, terwijl die in West-Europa 14% bedroeg.

Terug naar 2011 en 2014

Ondanks de afgenomen krimp is er nog geen ruimte voor vreugde. Vrijwel alle fabrikanten kregen in Q3 te maken met fors lagere smartphoneverkopen. Realme voert het speelveld aan – zij verkochten in Q3 zo’n 30 procent minder smartphones vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Apple hield de daling, net als voorgaande kwartalen, binnen de perken: 3 procent. Voor Samsung ziet het er daarentegen een pak minder rooskleurig uit, met een krimp van 15 procent.

Volgens Counterpoint brengt die krimp Samsungs smartphoneverkoop terug naar het niveau van 2011. Mede door de introductie van vouwbare smartphones wisten de Zuid-Koreanen de krimp te beteugelen. Overigens keert niet alleen Samsung terug naar een dieptepunt uit de 10’s, Apple zou het voorbije kwartaal zijn teruggezakt tot zijn verkopen in 2014.

Groei voor Honor

Honor was in Q3 2023 de enige fabrikant met groeiperspectief. De ex-Huawei-dochter staat sinds enige tijd op eigen benen en werkt sindsdien aan zijn Europese uitbreiding. Counterpoint verwacht dat Honor marktaandeel van fabrikanten als OPPO en Xiaomi gaat wegsnoepen. Nochtans zou je daar in België vrij weinig van (kunnen) merken: het merk bracht slechts enkele modellen uit in de Benelux.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business