Nieuws

Apple praat met OpenAI over chatbot voor iPhone

Apple AI
© Unsplash / Freestocks
Apple is opnieuw rond de tafel gaan zitten met OpenAI, dat een aantal nieuwe features zou kunnen ontwikkelen voor iOS 18, waaronder een chatbot voor iPhone.

Apple zou volgens Bloomberg ook zijn eigen grote taalmodellen aan het ontwikkelen zijn die verweven zullen worden in iOS 17. Techreporter Mark Gurman zegt dat het in de eerste plaats om een chatbot/zoekcomponent zou gaan.  

Opvallend: daarnaast zou Apple ook gesprekken hebben lopen met Google, over een mogelijke licentie voor Gemini. Ook die chatbot zou zomaar een plaats kunnen krijgen in iOS 18. Bloomberg bevestigt dat er op beide fronten nog gesprekken lopen en dat het dus nog alle kanten op kan. Volgens Gurman zou het zelfs kunnen dat Apple uiteindelijk technologie van beide bedrijven gebruikt, of helemaal niets.

Chatbot voor iPhone geparkeerd?

Tot dusver heeft Apple bijna niet gecommuniceerd over zijn AI-plannen. Opvallend, aangezien de meeste grote techbedrijven wel uitpakken met investeringen in slimme technologie. Het bleef bij kleine hints. Tijdens de voorstelling van de kwartaalresultaten in februari (Q4 2023) zei CEO Tim Cook nog dat Apple blijft investeren in artificiële intelligentie. “We kijken ernaar uit om later dit jaar meer details vrij te geven over ons werk op dit terrein”, klonk het.

De M3 MacBook Air die vorige maand op de markt kwam, werd voorgesteld als “‘s werelds beste consumentenlaptop met AI”. Wellicht mikt Apple later dit jaar op nog meer releases van laptops en desktops, waarbij AI een centrale rol krijgt toebedeeld. Apple heeft ook al een handvol opensource taalmodellen vrijgegeven die ontworpen zijn om lokaal te draaien, dan wel in de cloud.

Toch blijft het vreemd genoeg koffiedik kijken als het gaat over de toekomst van AI op iPhones. Ergens is het logisch dat Apple zich wat voorzichtig opstelt, want generatieve AI maakt nog op regelmatige basis fouten en gaat soms hallucineren (antwoorden verzinnen die nergens op slaan). Mogelijk wacht de iPhonebouwer op meer betrouwbaarheid, alvorens zijn populairste product van AI te voorzien.

Uitgelicht artikel Apple Apple lanceert taalmodel OpenELM voor lokaal gebruik

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business