Nieuws

Waarom je best even wacht met een nieuwe Intel-chip in huis te halen

Intel CPU 13 gen
© iStock / tupungato
Intel-chips van de dertiende en veertiende generatie crashen buitensporig vaak. Dat probleem zou binnenkort opgelost moeten zijn.

Anno 2024 zijn er, als het over computerchips gaat, drie belangrijke fabrikanten. De nieuwste daarvan is Qualcomm, die sinds kort ARM-chips levert voor Windows-toestellen. De twee meest bekende en vertrouwde namen zijn ongetwijfeld AMD en Intel, die al jaren CPU’s maken. Toch heeft die laatste al even met problemen te kampen, waardoor je die nieuwe Intel-chips voorlopig beter links laat liggen.

Fout in microcode

Al sinds 2022 laten gebruikers weten dat hun pc, met Intel-chip, soms crasht. Aanvankelijk leek er niet echt een vuiltje aan de lucht, maar naarmate de tijd vorderde bleken er alsmaar meer CPU’s te crashen. Steevast gaat het om pc’s met een dertiende- of veertiendegeneratiechip van Intel. Lang was niet duidelijk wat het probleem was, maar dat heeft Intel inmiddels kunnen uitklaren. Het gaat om een probleem in de ‘microcode’ van je processor. De chips gebruiken die code om instructies van de pc te vertalen. Intel laat weten dat het midden augustus met een oplossing voor het probleem komt, maar in tussentijd lopen Intel-CPU’s wel het risico om te crashen.

Door dat probleem in de microcode gaan echter heel wat Intel-chips stuk. Door een foute configuratie vraagt de chip namelijk meer elektrische spanning dan die kan verwerken. Daardoor gaan er onderdelen van de CPU stuk, en crasht uiteindelijk je computer. De schade die dit probleem veroorzaakt is onomkeerbaar, en kan niet worden opgelost met een software-update. Met andere woorden: als je CPU eenmaal gecrasht is, zal die dat ook na de update in augustus blijven doen.

Vooral krachtige chips getroffen

Niet alle Intel-CPU’s van de dertiende en veertiende generatie crashen. Heel wat gebruikers hebben chips die het wel goed lijken te doen. Aanvankelijk trof het probleem vooral gamers: games gebruiken soms heel wat rekenkracht, en dat zorgt er in dit geval voor dat de CPU’s stuk gaan. De processor kunnen enige blootstelling aan hoge voltages wel weerstaan, maar zullen na verloop van tijd stuk gaan wegens degradatie. Het is niet duidelijk of die blootstelling op een later moment voor problemen zorgt, waardoor ook gebruikers met een werkende CPU wakker moeten liggen van deze bug.

De bug in de microcode is vooral een probleem voor de sterkere CPU’s, met een TDP van meer dan 65 W. Vanaf dan verbruikt de chip voldoende energie om eventueel voor spanningsproblemen te zorgen. Vooral chips met de letter ‘K’ in de naam, die je kan overclocken, zijn vatbaar voor het probleem. Die kan je namelijk instellen om méér energie te gebruiken, wat de degradatie van de processor versnelt. Intel raadt dan ook aan om de standaard energie-instellingen te gebruiken, zodat je het probleem niet verergert.

Wat nu?

Als je een dertiende- of veertiendegeneratiechip van Intel in huis hebt, zal je moeten wachten tot augustus voor de microcode-update. Of je die meteen kan installeren, zal van je moederbord en de fabrikant daarvan afhangen. De update komt namelijk in de vorm van een BIOS-update en via Windows-updates, waardoor die niet voor elke pc meteen beschikbaar is. Wil je een nieuwe pc kopen met een Intel-chip erin? Dan zouden we daar nog even mee wachten tot na augustus. Meeste pc’s zullen dan bijgewerkt zijn, waardoor je niet wakker hoeft te liggen van de bug.

Heb je momenteel een Intel-CPU met een 13 of 14 in de naam liggen? Dan kan je best gebruik maken van de garantie. Indien je de processor bij Intel kocht, schrijf je daarvoor de klantendienst van de processorfabrikant aan. Zat je CPU in een voorgebouwde pc? Dan is het de bedoeling dat je de fabrikant van het toestel aanspreekt. Dit geldt wel enkel voor desktopchips. Meerdere gebruikers melden ook problemen met de chips in hun laptop, maar daar is volgens Intel niets mee aan de hand.

Retourneren kan bovendien enkel binnen de garantieperiode. Intel organiseert namelijk geen terugroepingsactie.

cpudesktopintel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen