Qualcomm daagt Intel uit met betaalbare ARM-chip voor Windows

Qualcomm snapdragon
© Qualcomm
Qualcomm werkt aan een goedkopere Snapdragon X-processor voor Windows-pc's, de X Plus. Eind vorig jaar onthulde Qualcomm al de Snapdragon X Elite.

Met de Snapdragon X Elite poogt Qualcomm Apple van de ‘ARM-troon’ te stoten. Met deze chip richt de Amerikaanse chipfabrikant zich op de vlaggenschiplaptops. Voor goedkopere modellen zal Qualcomm op termijn ook Snapdragon X-modellen onthullen, meldt het Duitse WinFuture. VolgenFs de publicatie werkt de fabrikant aan de Snapdragon X Plus. Intern zou het al twee varianten testen: de X1P44100 en X1P46100. ‘X1P’ duidt erop dat het om Plus-versies gaat.

Iets tragere Snapdragon X Elite

Qualcomm zou de chips sinds februari testen. Bekend is dat de Snapdragon X Plus in elk geval de Snapdragon X65 5G-modem krijgt. Verder zou de ARM-processor in de basis identiek zijn aan de X Elite. Dat wil zeggen: ze zijn allebei gebaseerd op het SC8350-ontwerp en bevatten allebei 12 CPU-kernen. Het prestatieniveau van die kernen zou wel wat lager liggen.

Nuvia en Qualcomm

Een Snapdragon X-processor met 8 kernen, die eerder in ontwikkeling was, werd geschrapt. Het is mogelijk dat de chipfabrikant daar later nog op terugkomt, of simpelweg wacht tot het de CPU-kernen kan upgraden naar een nieuwe generatie. De ontwikkeling hiervan heeft Qualcomm geheel in eigen handen. In tegenstelling tot de mobiele Snapdragon-chips die ‘standaard’ ARM-kernen bevatten, komt de X-serie met door Nuvia ontworpen ARM-kernen. Dat bedrijf werd in 2021 door Qualcomm overgenomen.

Sindsdien worden er binnen de chipfabrikant serieuze stappen gezet voor de ontwikkeling van Snapdragon-processoren voor Windows. De X Elite is daarvan het eerste resultaat, en de Plus-versie zou daar wel eens op voort kunnen bouwen. Vermoedelijk aan een iets lagere prijs, wat ARM-processoren op Windows heel wat toegankelijker moet maken.

Eerste X Elite Windows-pc’s

Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Testexemplaren van de X Plus zouden sinds februari in omloop zijn. Nog deze zomer zal Qualcomms X-platform in de eerste ARM-laptops verschijnen. Verwacht wordt dat Microsoft in mei de eerste Surface-laptops lanceert met ARM-chips van Qualcomm.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business