Nieuws

Qualcomm poogt Apple M2 van ARM-troon te stoten

Qualcomm Snapdragon X Elite
© Qualcomm
Qualcomm heeft dinsdag een nieuwe ARM-desktopprocessor aangekondigd. De Snapdragon X Elite is de eerste chipset van Qualcomm gebouwd op ontwerpen van Nuvia.

Waar Qualcomm zijn voorgaande desktopprocessoren steeds baseerde op mobiele chips, kiest het nu voor Nuvia-kernen. Die kernen zijn in eerste instantie ontwikkeld voor serverapplicaties. Na de overname van Nuvia door Qualcomm werd de koers echter gewijzigd. Een gewijzigde koers die dus heeft geleid tot de ontwikkeling van de Snapdragon X Elite met twaalf rekeneenheden en een TDP van 50 watt.

Geen efficiency-kernen

Het gaat steeds om dezelfde kernen, gebaseerd op de ARMv9-architectuur. Standaard ligt de kloksnelheid van de Nuvia-kernen op 3,8 GHz. Als de taak daarom vraagt kan de X Elite met twee kernen boosten naar 4,3 GHz. Hoe deze kernen zich laten vergelijken met ARM’s in-house Cortex-ontwerpen is onduidelijk. Markant is wel dat efficiënte rekeneenheden ontbreken. Of dat leidt tot een hoger dan normaal stroomverbruik voor ARM-chipsets, is onduidelijk. Menig ARM en zelfs Intel-processoren maken gebruik van efficiënte kernen om te voorzien in rekenkracht voor ‘lichte taken’.

De Amerikaanse chipmaker meldt verder dat de Snapdragon X Elite gebruikmaakt van een Adreno-GPU. Onduidelijk is om welke GPU het gaat. Wel zou hij performanter zijn dan de iGPU in AMD- en Intel-processoren. Hoe de GPU zich laat vergelijken met Apples grafische opstelling in de M2-SoC, wordt niet specifiek benoemd. Wel deed het een zichtbare gooi naar een GPU-vergelijking tussen de Snapdragon X Elite en vermoedelijk een Apple M2-chipset, in de grafieken omschreven als ‘Concurrent A’.

Uitgelicht artikel Nvidia Nvidia werkt aan ARM-processoren voor pc

In een vergelijking in 3D Mark WildLife Extreme zou de X Elite alvast ‘tweemaal de GPU-prestaties’ bieden, aan een vierde van het stroomverbruik. Hoe de CPU-kernen zich laten vergelijken, wordt in de grafieken buiten schot gelaten.

5G, Wi-Fi 7 en LPDDR5X

Verder is nog gekend dat de Snapdragon X Elite ondersteuning biedt voor maximaal 64 GB LPDDR5X-RAM, NVMe-SSD’s en UFS 4.0. De connectiviteitsopties bestaan nog uit 5G, Wi-Fi 7 en Bluetooth 5.3. De productie van de X Elite wordt verzorgd door TSMC op zijn 4nm-procedé.

Midden 2024 moeten de eerste producten met de Snapdragon X Elite op de markt komen. De chip is bedoeld voor laptops en convertibles, en Qualcomm belooft ‘meerdere dagen batterijduur’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business