Nieuws

Nvidia werkt aan ARM-processoren voor pc

Nvidia
© iStock / Antonio Bordunovi
Nvidia werkt naar verluidt aan op ARM-gebaseerde chips voor Windows-pc's. De chipbouwer wil zo de concurrentie aangaan met Intel. De eerste CPU's kunnen in 2025 al op de markt komen.

Reuters meldt dat Nvidia in alle stilte zijn eigen ARM-chips is beginnen ontwikkelen. De chipbouwer, die we vooral kennen van zijn grafische processoren, ging eerder al een partnerschap aan met Microsoft, voor het ontwikkelen van AI-toepassingen. De nieuwe samenwerking speelt in de kaarten van Microsoft, dat concurrentie met de krachtige M-chips van Apple wil kunnen blijven voeren.

Zo stelt de onderzoeksfirma IDC dat Apple er in het derde kwartaal in geslaagd is om zijn marktaandeel te verdubbelen, sinds de lancering van zijn ARM-chips drie jaar geleden. De intern ontwikkelde Mac-chips blinken uit in performance, zonder daarbij te veel energie te verbruiken. Intel heeft de laatste jaren steeds achteropgehinkt.

Nvidia moet concurrentie dulden

Nvidia heeft al wat ervaring in chips met ARM-architectuur, al waren die ontworpen voor datacenters. Nu Nvidia de druk opvoert, zou ook AMD van plan zijn om in 2024 al ARM-chips op de markt te brengen. AMD en Nvidia scharen zich zo bij Qualcomm, dat al sinds 2016 CPU’s voor Windows-laptops maakt. Reuters merkt op dat de exclusieve overeenkomst die Qualcomm had met Microsoft (voor ARM-chips) in 2024 afloopt. Dat maakt dus de weg vrij voor nieuwe chipfabrikanten.

“Microsoft heeft geleerd uit zijn situatie in de jaren 90 en wil niet meer afhankelijk worden van Intel”, zegt Jay Goldberg, directeur bij consultingbureau D2D Advisory aan Reuters. “Als ARM plots een succes zou blijken voor pc’s, zou Microsoft nooit willen dat Qualcomm de enige leverancier wordt”, weet hij.

Focus op AI 

Nu zowat de hele techindustrie inzet op artificiële intelligentie, is het te voorzien dat de nieuwe chips zo gebouwd gaan worden dat ze er de nodige ondersteuning voor kunnen bieden. Dat zou ook nadrukkelijk gevraagd zijn door Microsoft, dat met Copilot volop inzet op AI-ondersteuning in Windows.

Uitgelicht artikel Nvidia en Foxconn bouwen samen AI-fabrieken om auto’s te leren rijden

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business