Nieuws

Iedereen kan nu de vernieuwde Outlook-app gebruiken

Microsoft Outlook logo
© Unsplash / Microsoft
Microsoft heeft aangekondigd dat iedereen nu kan overstappen op de vernieuwde Outlook-app voor Windows. Voorlopig blijft de app wel opt-in: bedrijven moeten er dus zelf voor kiezen.

Microsoft begon twee jaar geleden met het testen van de vernieuwde Outlook-app op Windows. Sindsdien heeft Microsoft de e-mailapp uitgerold naar thuisgebruikers, die de app zien verschijnen als vervanger voor de oude Mail- en Kalender-apps van Windows. Bedrijven konden ook instappen, zij het via een opt-inprocedure. Dit was echter nog niet beschikbaar voor alle commerciële gebruikers: hiervoor ontbraken nog enkele functies, zoals uitgebreide supportmogelijkheden.

Dat is intussen opgelost, meldde Microsoft donderdag in een blogpost met de aankondiging dat de nieuwe Outlook-app voor Windows voor alle zakelijke gebruikers beschikbaar is. Voorlopig is de overstap wel optioneel. Je moet er dus zelf voor kiezen: gebruik je liever de klassieke Outlook-app, dan hoef je nog niet over te stappen. Via meldingen zal Microsoft je mogelijk wel proberen over te halen om de overstap te maken.

Van opt-in naar opt-out

Zakelijke gebruikers van Outlook die niet vanzelf overstappen, worden op termijn op de hoogte gebracht van een “verstorende wijziging”. Dat wil zeggen: klanten worden geïnformeerd dat Outlook vanzelf zal overschakelen naar de nieuwe variant. Klanten die dat liever niet willen, kunnen dat via een opt-out aangeven. Daarvoor krijgen ze 12 maanden de tijd.

Op termijn zal de klassieke Outlook-app definitief verdwijnen. Ook hierover zal Microsoft klanten 12 maanden van tevoren inlichten. Zo kunnen zij zich voorbereiden op de overstap. Wanneer de klassieke app verdwijnt, is echter nog niet bekend. Eerder liet de softwaregigant weten de klassieke Windows-app tot ten minste 2029 te willen ondersteunen.

Klachten over Outlook-app

Hoewel de vernieuwde Outlook-app nu breed beschikbaar is, betekent dit niet dat de klachten erover zijn opgelost. Gebruikers klagen onder meer over slechte prestaties en problemen met het synchroniseren van e-mails. Er worden daarnaast vragen gesteld bij de verplichting voor bedrijven om externe e-mailaccounts te koppelen aan Microsofts e-mailservers. E-mails lopen hierdoor standaard via de servers van Microsoft, terwijl je ze wellicht liever lokaal of op je eigen server opslaat.

Bovendien worden nog lang niet alle extensies voor Outlook ondersteund in de nieuwe Windows-app. Dat heeft ermee te maken dat Microsoft is overgestapt op een webapp. De nieuwe Outlook-app fungeert hierdoor als een soort omlijsting voor de webversie van de maildienst. Alle functies die daarin beschikbaar zijn, vind je ook in de desktopapp.

Uitgelicht artikel Microsoft Outlook logo Microsoft Outlook krijgt enkele handige nieuwe features
businessmicrosoftoutlookWindowswindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600