Nieuws

‘Google brengt Fast Pair naar bluetooth-toetsenborden’

Android-telefoons instellen Fast Pair
© Unsplash
Mogelijk kan je binnenkort ook toetsenborden sneller koppelen aan Android en ChromeOS via Fast Pair. De standaard ondersteunt nu al accessoires zoals hoofdtelefoons met bluetooth en smartwatches.

Google introduceerde in 2017 een standaard om bluetoothaccessoires sneller te koppelen aan je Android-telefoon. Dat was in eerste instantie beperkt tot bluetooth-oortjes en hoofdtelefoons. Mettertijd is de ondersteuning voor accessoires (smartwatches, trackers, muizen, et cetera) en besturingssystemen (ChromeOS en Android TV) flink uitgebreid. Mishaal Rahman schrijft dat er intussen ook gewerkt wordt aan ondersteuning voor bluetooth-toetsenborden. Deze zou je straks dus een heel stuk sneller kunnen koppelen aan je Android-tablet en Chromebook.

Rahman zegt hiervoor aanwijzingen te zijn tegengekomen in de Chromium Gerrit. Zo maakt de zoekgigant in een Chromium-patch melding van een flag voor Fast Pair voor toetsenborden. Met die flag kan de functie in de toekomst worden geactiveerd. Voorlopig gaat het nog wel om prototype-ondersteuning, staat te lezen in de patch: “maakt prototype-ondersteuning mogelijk voor Fast Pair voor toetsenborden”.

Bluetooth HID-apparaten

De komst van ondersteuning voor bluetooth-toetsenborden komt niet helemaal uit het niets. Google verving met de komst van ChromeOS 122 de oudere BlueZ-stack van Chrome voor de Floss-stack. Dankzij de vernieuwde bluetoothstack ondersteunt Fast Pair voor Chromebooks voortaan ook Bluetooth HID-apparaten. Dat zijn apparaten zoals toetsenborden en muizen; de laatstgenoemde categorie wordt sinds ChromeOS 124 al ondersteund voor Fast Pair.

Voor toetsenborden lijkt dat er dus ook aan te komen. Wanneer je bluetooth-toetsenborden via Fast Pair kan koppelen, blijft nog wel even koffiedik kijken. Eerst zal de zoekgigant daarvoor een software-update moeten uitbrengen. Vervolgens is het aan accessoiremakers om de functie aan toetsenborden toe te voegen. Het is namelijk niet zo dat elke accessoire met bluetooth zomaar met Googles koppelingsmechanisme werkt.

Voordelen van Fast Pair

Fast Pair maakt het overigens niet alleen gemakkelijker om apparaten aan je Android-telefoon, -tablet of Chromebook te koppelen. Apparaten die je via dat protocol koppelt, worden namelijk ook aan je Google-account verbonden. Zodra ze in de buurt komen van een ander apparaat met datzelfde account ingelogd, krijg je daarvan een melding om het accessoire te verbinden.

Androidchromebookchromeosgooglegoogle fast pairmobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600