Nieuws

Nvidia-update zorgt voor crashende Windows-pc’s

Windows 11-logo
© Microsoft
Een recente driverupdate van Nvidia zorgt ervoor dat sommige Windows-pc's crashen. Het gaat om systemen waarop ondersteuning voor de POPCNT-instructie ontbreekt.

Nvidia heeft namelijk besloten de ondersteuning voor Windows-pc’s zonder POPCNT-instructie te beëindigen. Voor zulke systemen, bijvoorbeeld met de Core 2 Duo-processor van Intel, zal de GPU-fabrikant geen driverupdates meer uitbrengen. Gebruikers die de installatie van de nieuwe drivers proberen te forceren, worden vervolgens begroet door een Blue Screen of Death (BSOD): de systemen werken immers niet met de drivers, waardoor Windows in zijn geheel crasht.

Dat lijkt te gebeuren op zowel Windows 10 als Windows 11. Het laatstgenoemde besturingssysteem biedt sinds versie 24H2 geen ondersteuning meer voor pc’s zonder de POPCNT-instructie. Verrassend is de zet van Microsoft overigens niet. POPCNT zit namelijk al heel wat jaren in de CPU’s van AMD en Intel; sinds 2008 om precies te zijn.

Wie te maken krijgt met de BSOD door het ontbreken van POPCNT, draait dus nog wel erg oude hardware. Die hardware blijft voorlopig wel gewoon geschikt om te gebruiken. Let wel, Windows 11 23H2, de laatste versie van Windows die geen POPCNT vereist, ontvangt eind 2025 zijn laatste updates. Daarnaast zal Nvidia al geen updates meer uitrollen voor pc’s zonder POPCNT – zelfs als je grafische kaart nog wel gewoon wordt ondersteund.

Ondersteunt mijn pc POPCNT?

Als stelregel kun je hanteren dat alle pc’s van in of na 2008 ondersteuning bieden voor POPCNT. Komt je computer uit 2007? Dan is het wellicht tijd om aan een upgrade te denken. Weet je niet precies wanneer je pc (of de processor daarin) verscheen, kijk dan eens in CPU-Z. Die tool kan je vertellen of de processor POPCNT ondersteunt.

POPCNT speelt intussen een belangrijke rol in Windows. De instructieset speelt namelijk ook een rol in de USB XHCI-drivers. Ook bepaalde technieken voor GPU’s, zoals DLSS, vertrouwen erop voor een vloeiende werking.

nvidiaWindowswindows 10windows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen