Nieuws

Windows 11 24H2-update werkt niet op extreem oude pc’s

Windows 11 logo
© Microsoft
Microsofts aanstaande Windows 11-update, Windows 11 24H2, werkt naar verluidt niet op oudere pc's zonder ondersteuning voor POPCNT.

Microsoft bevestigde onlangs dat het werkt aan de Windows 11 24H2-update. Die informatie dook op via een ontwikkelaarssite van de softwaregigant, vermoedelijk onopzettelijk. Wat die Windows-update exact te bieden heeft, blijft vooralsnog onduidelijk. Gekend is dat Windows 11 24H2 met de nodige AI-functies zou komen. Welke dat zijn, zal de tijd moeten uitwijzen. Gebruikers met een extreem oude pc lijken daar echter niet van te kunnen genieten, meldt tipster TheBobPony via X.

Uit het bericht op X blijkt dat de Windows 11 24H2-update een aanvullend stukje techniek vereist: de zogeheten POPCNT-instructie. Diverse onderdelen van de 24H2-update zijn gelinkt aan die instructie, die onderdeel uitmaakt van moderne processoren. Als de instructieset ontbreekt, kan je Windows-computer simpelweg niet opstarten.

Zoals gezegd is de POPCNT-instructie, oftewel Population Count, aanwezig in moderne CPU’s. Tenzij je processor zo’n 15 jaar geleden werd uitgebracht, zou je pc zonder problemen moeten booten. De eerste Intel-processoren met de POPCNT-instructieset verschenen in 2008. Sindsdien biedt elke cpu de instructieset en dus de vereiste firmware om je pc te laten opstarten.

Insider Preview-update

TheBobPony meldt dat Microsoft de wijziging test vanaf Windows 11 Insider Preview-versie 25905. Deze update dient als opmars naar de 24H2-update die ergens in de tweede helft van 2024 verschijnt.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Microsoft deze wijziging terugdraait. Niettemin omdat het computers uit 2008 niet ondersteunt. Sterker nog: enkel pc’s met een TPM 2.0-module krijgen toegang tot Windows 11. Via omwegen kan het OS alsnog worden geïnstalleerd op pc’s zonder zo’n module. Gezien de POPCNT vanaf 24H2 een verplicht onderdeel is van de bootsequentie en ook onderdelen van Windows, inclusief de USB XHCI-drivers, erop vertrouwen, is de kans klein dat er een omweg in het vat zit.

Uitgelicht artikel Windows 11 logo Microsoft start nieuwe poging om Windows 11-adoptie te doen stijgen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business