Nieuws

Microsoft start nieuwe poging om Windows 11-adoptie te doen stijgen

Windows 11 logo
© Microsoft
Microsoft stuurt gebruikers van Windows 10 voortaan na elke update een melding om te upgraden naar Windows 11.

Vast staat dat de adoptie van Windows 11 niet zo vloeiend verloopt als verwacht. Het OS draait iets meer dan twee jaar na de release op slechts 27,82 procent van alle Windows-pc’s. Windows 10 is, ondanks dat het na oktober 2025 geen updates meer ontvangt, nog altijd razend populair. Statcounter meldt dat het OS eind januari een marktaandeel had van 66,45 procent. Door de tijd heen lijkt dat wel te verschuiven, maar het gaat Microsoft desondanks niet snel genoeg. Met verschillende meldingen probeert de softwaregigant gebruikers alsnog naar Windows 11 te lokken.

“Bekend gevoel”

Deze meldingen toont Microsoft na het uitvoeren van updates op Windows 10. Daarin roept het de gebruiker op om te upgraden naar Windows 11. In de meldingen benadrukt Microsoft dat de ‘stap naar Windows 11 naadloos verloopt’. Het OS biedt een “bekend gevoel”, en alle “bestanden komen mee als je verhuist naar Windows 11”. Ook kunnen gebruikers gemakkelijk terugschakelen naar het oude OS, mocht het nieuwe besturingssysteem ze toch niet bevallen.

De wijze waarop Microsoft de advertentie naar voren schuift, is wel verrassend. Gebruikers die liever niet willen upgraden, moeten namelijk eerst vier schermen doorklikken. Pas daarna kunnen ze weer met hun computer aan de slag. Het is niet de eerste keer dat Microsoft gebruikers na Windows-updates zulke schermen voorschotelt. Meestal gaat het dan om reclame voor zijn Office-diensten.

Uitgelicht artikel OneDrive Microsoft komt terug op OneDrive-uitschakelblokkade

Toekomst voor Windows 11

Hoeveel gebruikers Microsoft nog kan overtuigen om naar Windows 11 over te stappen, zal de tijd moeten uitwijzen. Bekend is dat niet alle gebruikers kunnen overstappen; Windows 11 vereist dat je pc een zogeheten TPM-module bevat, ofwel Trusted Platform Module. Die TPM moet Windows 11 een stuk veiliger maken. Nadeel is echter dat veel oudere pc’s, van voor 2019, dat onderdeel missen.

Gebruikers met zo’n pc moeten dan upgraden voordat ze Windows 11 kunnen installeren. Tenzij de pc al traag is, zullen gebruikers echter niet zomaar overstappen. Al helemaal niet om het OS-cijfer te zien stijgen. Mogelijk dat Windows 12 meer kijkers gaat trekken. Dat zal Microsofts eerste OS zijn dat volledig gefocust is op AI.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business