Nieuws

Google TV Streamer (4K) gelanceerd als Chromecast-opvolger

Google TV Streamer
© Google
Google heeft woensdag zijn opvolger van de Chromecast met Google TV-serie gelanceerd, de Google TV Streamer (4K). De streamingbox kost in België en Nederland 119 euro.

Alweer vier jaar geleden kondigde Google zijn eerste Chromecast met Google TV aan. Met die Chromecast kan je streamen zonder continu op je smartphone te hoeven vertrouwen. Je kunt de streamingdongle namelijk gewoon bedienen met de meegeleverde afstandsbediening. De naam Chromecast past hierdoor niet helemaal meer: je ‘cast’ namelijk geen content meer naar je televisie. Met de release van de Google TV Streamer neemt de zoekgigant dan ook afscheid van de Chromecast-naam.

Veel sneller dan Chromecasts

Met het afscheid van de ‘Chromecast’-naam, verdwijnt ook het iconische ontwerp van de oude streamingdongles. De Google TV Streamer is, net als de Apple TV 4K, een streamingbox die je op het kastje bij de televisie plaatst. Gelukkig is hij wel een stukje platter dan de Apple TV, zodat je de Google TV Streamer precies onder de televisie kwijt kunt. Zelfs als je ‘m daarvoor neerzet, zal de streamingbox niet al te veel opvallen: hij is relatief plat zonder onnodige fratsen. Alle kabels van de TV Streamer vind je achterop: een stroom-, HDMI- en ethernetaansluiting. Je kan de streamer dus ook bekabeld aansluiten op het internet.

Een van de grootste upgrades van de TV Streamer is de ingebakken chipset. De CPU daarvan is tot 22% sneller. Bovendien is er dubbel zoveel RAM aanwezig (4 GB), zodat apps veel soepeler lopen en dat ook in de toekomst blijven doen. De upgrade naar 32 GB opslag zorgt er ook voor dat je altijd genoeg opslagruimte hebt voor je favoriete apps. De Chromecast met Google TV (4K) bevatte slechts 8 GB opslag.

Google TV Streamer afstandsbediening
© Google

Aan de beeldkwaliteit heeft Google niet al te veel gesleuteld. Net als zijn voorganger biedt de TV Streamer (4K) maximaal 4K-video, ondersteuning voor HDR met Dolby Vision en HiFi-audio met Dolby Atmos. Wat je uiteindelijk op het beeld ziet verschijnen, hangt er natuurlijk wel vanaf wat je televisie ondersteunt. Kan je tv niet omgaan met Dolby Vision, zoals dat het geval is met Samsung-televisies, dan kan je zulke HDR-content al niet streamen.

Streamingbox en smarthomehub

De Google TV Streamer wordt gepresenteerd als het “middelpunt van je smarthome”. Naast de personalisatiemogelijkheden in Google TV, kreeg de streamingbox een Google Home-integratie. Daarmee kan je vanaf de streamingbox je slimme apparaten beheren en bedienen. Daarvoor is hij uitgerust met een Thread-antenne, zodat de streamingbox Matter-apparaten kan bedienen. Die antenne zorgt er ook voor dat het bestaande Thread-netwerk in huis wordt versterkt.

Verbonden apparatuur kan je uiteraard via de Google Home-app verbinden. Daarnaast ondersteunt de Google TV Streamer spraakinvoer via de afstandsbediening. Houd simpelweg de spraakinvoerknop ingedrukt om je vraag in te spreken. Op de afstandsbediening vind je ook nog een nieuwe aanpasbare knop. Daar kan je via het instellingenmenu van de Streamer zelf een actie aan toewijzen.

Prijs en beschikbaarheid

Google dacht ook nog aan het milieu: de TV Streamer bestaat uit 65% gerecycled plastic. Wat de kleuropties van dat plastic betreft: in België en Nederland koop je ‘m in Porselein, een kleur die we al kennen van de Pixel 8-serie.

Het duurt nog wel even voordat de streamingbox beschikbaar is. Hij ligt vanaf 24 september in de winkelschappen, met een prijs van 119 euro. Daarmee is de Chromecast-opvolger dus wel een heel stuk duurder geworden. Voor de Chromecast met Google TV (4K) betaalde je sinds de release in 2020 zo’n 70 euro.

chromecastgoogle tvgoogle tv streamermobielontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen