Nieuws

Google draait geldkraan dicht voor Russische websites en creators

Google
© iStock / ymgerman
Google zet zijn advertentieprogramma's volledig stop in Rusland, waardoor Russische contentmakers er geen geld meer aan kunnen verdienen.

Google is niet alleen een zoekmachinebedrijf, maar ook één van de grootste adverteerders ter wereld. Dat is mogelijk dankzij verschillende advertentieprogramma’s, zoals AdSense, AdMob en Ad Manager. Google zal die diensten in Rusland niet meer aanbieden, en betaalt Russische websitebeheerders deze maand voor de laatste keer uit. Russische websitebeheerders zouden een andere advertentiepartner kunnen aanspreken, maar contentmakers op YouTube hebben die mogelijkheid niet. YouTube werd vorige week namelijk volledig geblokkeerd in Rusland, waardoor Russische YouTubers geen geld meer kunnen verdienen aan hun filmpjes. Ook voor website-eigenaars zal de impact niet gering zijn: Google AdSense is namelijk het populairste platform om content te doen opbrengen in Rusland.

Uitgelicht artikel chatgpt loginscherm OpenAI blokkeert ChatGPT in China, Rusland en Noord-Korea

Over de reden van het vertrek blijft Google vaag, maar echt als een verrassing komt de exit niet. Google stopte in 2022 al met het tonen van advertenties aan gebruikers die zich op Russisch grondgebied bevonden. Daarnaast verkocht Google al een tijd geen advertenties meer aan Russische partijen: zij worden als sinds 2022 uitgesloten van het volledige advertentienetwerk.

Reactie

Volgens de Russische YouTuber Valentin Petukhov is de exit van Google een reactie op gebruikers die nu nog wel geld verdienen aan advertenties. Eigenlijk zouden Russische creatoren al een tijdje geen geld meer mogen verdienen aan content op internet. Westerse banken hebben namelijk sancties lopen tegen Russische banken, en die zouden betalingen moeten tegenhouden. Volgens Petukhov reageert Google nu op gebruikers die deze sancties omzeilen.

In dat geval zal de reactie het doel niet missen. Russische makers krijgen hun laatste betaling tussen 21 en 26 augustus. Blijft er dan nog geld over op hun account? Dan zal Google proberen om dat binnen de 60 dagen op hun rekening te krijgen. Intussen deactiveert de advertentiereus alle accounts. Dat zorgt ervoor dat de inkomstenstroom volledig opdroogt: wie vanuit het buitenland op een Russische website surft of naar een Russisch filmpje kijkt, brengt voortaan geen geld meer op voor de creators.  

adverteerdersgooglerusland

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen