Nieuws

Google Rusland failliet verklaard door rechtbank

Google Rusland
© iStock / Fentino
Google Rusland werd gisteren failliet verklaard door de rechtbank in Moskou. De beslissing komt niet als een donderslag bij heldere hemel, maar was al een jaar in de maak.

Google Rusland had het failliet namelijk in de zomer van 2022 al aangevraagd. Die beslissing nam het bedrijf nadat de Russische autoriteiten beslag legden op de bankrekening van de zoekgigant. De Russische tak van Google kon daardoor geen betalingen verwerken, zowel richting personeel als andere bedrijven. Betalende Google-producten stopten dan ook met werken in Rusland. Gratis diensten, zoals de zoekmachine en YouTube, zijn wel steeds blijven werken.

Technologiebedrijven lijken de Russische overheid al een tijdje dwars te liggen. Kort na de Russische inval in Oekraïne verbande het bedrijf de diensten van Meta. Russen kunnen daardoor niet langer gebruikmaken van Facebook, Facebook Messenger of Instagram. WhatsApp is wel nog steeds toegestaan. Ook Zoom, dat diensten aanbiedt in Rusland, werd zopas veroordeeld tot een boetje van 115 miljoen roebels. Google kwam in het vizier van Moskou terecht omdat het zou weigeren om bepaalde content van YouTube te verwijderen of tenminste te verbergen voor Russen. Google gaf hieraan geen gehoor.

Het Kremlin blokkeerde al diensten van Meta, zoals Facebook en Instagram. Ook X mag in Rusland niet meer gebruikt worden. Het lijkt er echter op dat de diensten van Google nog een tijdje zullen blijven werken. Die zijn momenteel niet geblokkeerd en het lijkt er ook niet meteen op dat zoiets zal gebeuren. Google laat het faillissement verder zonder commentaar passeren en komt niet met een reactie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business