Nieuws

Zoom krijgt boete van 115 miljoen Roebels opgelegd

Zoom
© iStock / Sundry Photography
Zoom is in Rusland veroordeeld tot een flinke boete van 115 miljoen roebels, omgerekend 1,11 miljoen euro. Het bedrijf krijgt die boete omdat het zich niet aan de Russische wetgeving houdt.

De Russische wet bepaalt namelijk dat bedrijven die hun diensten in Rusland aanbieden, daar ook een kantoor moeten hebben. Daar blijft het echter niet bij: de data van Russische burgers moet, volgens de wet, binnen de landsgrenzen blijven. Op die manier wil Rusland controle op het internet kunnen uitoefenen en de gegevens van zijn onderdanen beschermen.

Zoom heeft nagelaten om een kantoor op Russische bodem te openen, waardoor het bedrijf de Russische staatskas moet spijzen. Het boetebedrag van 115 miljoen roebels is overigens niet willekeurig gekozen. Timur Vakhrameyev, de bevoegde rechter voor de zaak, stipt aan dat het om een tiende van Zooms omzet in Rusland in 2022 gaat. Daardoor is de boete meteen een van de allergrootste die ooit in Rusland aan een buitenlands bedrijf gegeven werd.

Het is overigens niet de eerste keer dat Zoom mag betalen. Vorige week werd het videoconferentiebedrijf al veroordeeld tot een boete van 15 miljoen roebels. Die boete kreeg het omdat data van Russische burgers niet in Rusland opgeslagen zou staan, maar op buitenlandse servers.

Ook andere technologiebedrijven moeten het ontgelden in Rusland. Zo verbande het land, kort nadat het Oekraïne binnenviel, zo goed als alle diensten van Meta. Meta zou zich bezighouden met terroristische activiteiten, waardoor de platformen niet meer welkom zijn. Enkel WhatsApp, dat ook in Rusland vaak gebruikt wordt, mocht blijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business