Nieuws

Rusland verbant Meta, op WhatsApp na

Een hof in Moskou beschuldigde gisteren Meta van terroristische activiteiten waarna het bedrijf werd verbannen, op chatapp WhatsApp na.

Daarmee zette Rusland eindelijk de stap waar het al even naar aan het opbouwen was. Het besloot Facebook en Instagram definitief opzij te schuiven. Dat meldt Reuters in een persbericht. Eerder deze maand legde het land Facebook en Instagram al volledig aan banden. Met de uitspraak van het Russische hof wordt dit opnieuw bevestigd. WhatsApp valt hier niet onder en blijft dus voorlopig actief.

Volgens Moskou maakte het bedrijf zich schuldig aan ‘terroristische activiteiten’. Het hof opende een onderzoek naar Meta na eerdere beslissingen om tijdelijk oproepen tot geweld tegen Russische en Wit-Russische soldaten en regeringsleiders toe te laten. Daarna besloot het om de zet van Meta te classificeren als ‘terrorisme’.

Gisterenmiddag meldde Roskomnadzor, de Russische communicatieregulator, naar verluidt dat het Meta reeds van de lijst van buitenlandse bedrijven die op het Russische internet werken had geschrapt. Russische media zouden verboden worden van de logo’s van de diensten weer te geven, en zouden moeten duidelijk maken in berichten dat beide platformen verboden worden. De diensten mogen terugkeren zolang ze zich aan hun regels houden, zo meldt het hof.

Weinig impact?

Rusland verbande op 4 maart reeds Facebook voor het niet naleven van Russische regels. Op 14 maart kwam daar ook Instagram bij. De impact van de beslissing zal dus niet gigantisch groot zijn, gezien beide platformen reeds weg waren. Het is tevens nog niet volledig duidelijk waarom Rusland WhatsApp nog steeds toelaat. “De beslissing geldt niet voor de activiteiten van Meta’s berichtendienst WhatsApp, vanwege zijn gebrek aan functionaliteiten voor het publiek verspreiden van informatie”, aldus het hof, al lijkt dat een vreemde woordkeuze.

Vermoedelijk heeft het eerder te maken met het feit dat WhatsApp een van de meest gebruikte chatapps is binnen het land. Steeds meer Russen zouden overschakelen naar Telegram als alternatief. Dit platform zou veiliger zijn voor het versturen van informatie. Het wordt dus afwachten of WhatsApp hetzelfde lot beschoren is als de andere diensten van Meta.

businessinvasie Ruslandmetawhatsappzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals