Nieuws

Rusland blokkeert Instagram wegens ‘extremistische activiteiten’

Het toestaan van haatberichten tegen het Russische leger en de overheid heeft Instagram een ban opgeleverd in Rusland.

De ban tegen Instagram in Rusland komt zeker niet als een grote verrassing. Moederbedrijf Meta maakte vrijdag een opvallende aankondiging dat haatberichten tegen het Russische leger en de Russische overheid toegestaan zijn, hoewel dat in normale omstandigheden indruist tegen het huisreglement. Uitspraken genre ‘Dood aan de Russische invallers’ of doodsbedreigingen aan het adres van president Vladimir Poetin zijn toegelaten, al trekt Meta nog wel de grens bij oproepen tot geweld tegen burgers.

Een tegenreactie van Rusland kon niet lang uitblijven. De Russische ambassade in de Verenigde Staten eiste via Twitter al een gerechtelijk onderzoek tegen de ‘extremistische activiteiten’ van Meta. Ook binnen de landsgrenzen heeft Rusland opgetreden tegen Meta. Zusterplatform Facebook was eerder al op de zwarte lijst van Moskou beland nadat zij de accounts van Russische nieuwsmedia geschorst hadden. Nu zou mediawaakhond Roskomnadzor dit weekend ook de stekker uit Instagram hebben getrokken.

Olie op het vuur

De vete tussen Rusland en de Amerikaanse Big Tech gaat al veel verder terug dan de start van de invasie in februari. Poetin is geen fan van sociale media en deinst er niet voor terug tegen hen op te treden als hij voelt dat ze hem tegenwerken. Ongeveer een jaar geleden legde de overheid Facebook en Twitter al gedeeltelijk aan banden door hun laadsnelheid terug te schroeven. Volgens een rapport van Roskomnadzor zou Meta sinds oktober 2020 zich al minstens 26 keer schuldig hebben gemaakt aan het discrimineren van Russische nieuwsmedia.

Het toelaten van haatberichten was dus de druppel die de emmer heeft doen overlopen. Al zal de blokkering van Instagram ook als een nieuwe domper aanvoelen voor de Russische bevolking, waaronder de app zeer populair was.

Komt WhatsApp in het vizier?

Nu Facebook en Instagram quasi onbereikbaar zijn in Rusland, met een goede VPN kan je veel oplossen, komt WhatsApp logischerwijs mee in het vizier te liggen. De chatapplicatie is eveneens eigendom van Meta. Volgens BBC News zou WhatsApp voorlopig wel nog buiten schot blijven omdat het geen socialemediaplatform is. Maar de historie tussen Rusland en Telegram leert ons dat chatapplicaties ook gestraft worden als ze niet in het gareel lopen.

instragraminvasie Ruslandontspanningsociale media

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN