VPN keuze van de redactie

Wie veilig met iemand wil communiceren via het internet kan een VPN-dienst gebruiken. We testten 12 VPN-apps op het vlak van snelheid, gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit.

Advertentie

Het internet maakt een steeds belangrijker deel uit van ons leven. Zonder de technologie voelen we ons afgescheiden van vrienden en familie en zijn we niet in staat al onze werkgerelateerde taken uit te voeren. Gelukkig hoeven we ons niet terug te trekken naar een donker kamertje om achter een computer te kruipen. Mobiele toestellen zorgen ervoor dat we de wijde wereld in kunnen trekken zonder ons geliefde internet te moeten missen. Deze vrijheid komt echter tegen een grote prijs: veiligheid. Telkens wanneer je je verbindt met een publieke wifihotspot in een café loop je immers het risico dat iemand anders over de verbinding mee gluurt. Door gebruik te maken van een virtual private network (VPN) kan je dit probleem grotendeels aan banden leggen.

12 VPN-diensten

TechPulse heeft onderstaande 12 VPN-diensten onder de loep genomen. De resultaten staan in dit artikel, per VPN-dienst kan je de review individueel lezen.

 1. PureVPN
 2. F-Secure Freedome
 3. ExpressVPN
 4. Tunnelbear
 5. VPN Unlimited
 6. Surfshark
 7. NordVPN
 8. Private Internet Access
 9. Goose VPN
 10. Proton VPN
 11. Cyberghost
 12. Rus VPN

Bedrijfsnetwerk

Er bestaat een reële kans dat je al wel eens met VPN te maken hebt gehad. Bedrijven gebruiken de dienst immers om werknemers in staat te stellen om van thuis uit het bedrijfsnetwerk te raadplegen. Moest je dit via een klassieke internetverbinding doen, zou het niet lang duren alvorens de grootste bedrijfsgeheimen op straat lagen. Door gebruik te maken van een virtual private network voorkom je dat data worden onderschept door een veilige, versleutelde verbinding te maken. Wanneer je verbonden bent met een VPN zal al je netwerkverkeer doorheen de beveiligde connectie gebeuren, waardoor niemand kan zien wat je aan het doen bent.

Een VPN-tunnel pakt datapakketjes in een ander datapakket in, waardoor gluurders niet weten naar waar het pakket gaat en van wie het afkomstig is.

Tunneling en encryptie

Bij virtual private networks wordt er gebruik gemaakt van twee technieken om te voorkomen dat berichten gevolgd en onderschept kunnen worden, namelijk tunneling en encryptie. Een VPN-tunnel pakt datapakketjes in een ander datapakket in, waardoor gluurders niet weten naar waar het pakket gaat en van wie het afkomstig is. Vergelijk het met de communicatie die je voert met voormalige landgenoten nadat je uit dat land bent moeten vluchten. Je wilt berichten naar hen kunnen versturen, maar wilt voor je eigen veiligheid niet dat zij weten waar je woont. Om te voorkomen dat de stempel op je postkaart je huidige locatie verraadt, kan je je brief in een tweede enveloppe steken en naar een goede vriend in het land sturen. Hij opent de enveloppe, ziet dat de brief voor iemand anders is bedoeld en stuurt de brief naar de juiste ontvanger via een lokale postbus. De lokale stempel valt niet te traceren, waardoor je brief bij de juiste persoon terecht komt zonder dat hij weet waar jij of je vriend woont.

Stel je nu voor dat iemand op het internationale postkantoor vindt dat de brief verdacht is en besluit de enveloppe te openen. Hij zal het bericht binnenin kunnen lezen en je adres zal alsnog achterhaald kunnen worden. Om dit te voorkomen, wordt er bij VPN eveneens gebruik gemaakt van encryptie. Alle tekst die op de postkaart binnenin de enveloppe staat, wordt versleuteld, waardoor enkel jij en je vriend de tekst kunnen lezen. Zelfs wanneer je berichten worden onderschept, zal niemand je locatie kunnen achterhalen of kunnen meelezen wat je hebt geschreven.

VPN-Toepassingen

Eén van de zaken waartegen een VPN je kan beschermen, is een man-in-the-middle-aanval. Bij deze aanval positioneert een hacker zich tussen twee computers die met elkaar aan het communiceren zijn. Denk in ons voorgaande voorbeeld aan de nieuwsgierige postdienstmedewerker. Indien de herkomst en bestemming van een brief niet of onvoldoende zijn beschermd, kan het traject van het bericht eenvoudig  worden getraceerd. Wanneer de tekst in het bericht bovendien slecht is versleuteld, is het niet moeilijk voor iemand om het bericht te onderscheppen en te lezen.

Behalve om hackers te slim af te zijn, kan je VPN eveneens gebruiken om overheidsinstanties het nakijken te geven. In landen als China wordt het internet sterk gereguleerd, waardoor websites als Google en Facebook niet bereikbaar zijn binnen de landsgrenzen. Met behulp van een VPN-verbinding kan je dergelijke restricties omzeilen. Met name voor journalisten zijn deze versleutelde verbindingen erg belangrijk. Wanneer ze in een land verkeren waar het internet zwaar wordt gecensureerd, kunnen ze dankzij de technologie hun verhaal toch naar de buitenwereld brengen.

Ook in België zijn er momenten waarop een VPN-verbinding goed van pas komt. Netflix heeft bijvoorbeeld een verschillend aanbod in verschillende landen. Is er een serie uit een ander land die je graag wilt zien? Door gebruik te maken van een VPN-verbinding wordt je IP-adres gemaskeerd en lijkt het alsof je de website van een andere locatie raadpleegt. Hierdoor hoef je niet te wachten tot je favoriete serie in België wordt uitgerold.

Hoe we testen

TechPulse heeft de voorbije weken 12 VPN-diensten uitgetest. Door de extra encryptie die VPN-diensten uitvoeren op je data, werkt je internet doorgaans trager wanneer je een dergelijke verbinding gebruikt. Om deze vertraging te meten, maken we gebruik van de speedtest van Ookla. We meten onze internetsnelheid wanneer we niet verbonden zijn met een VPN-server en wanneer de VPN-connectie wel is ingeschakeld. Dat proces herhalen we gedurende een week voor een Belgische, Amerikaanse en Australische server.

Verder is het aantal servers die een VPN-dienst aanbiedt van groot belang. Wanneer je op reis bent, wil je waarschijnlijk verbinden met een Belgische server. Ben je daarentegen in België, dan wil je net met andere landen verbinden om van het uitgebreidere streamingaanbod in die regio’s te genieten. Om deze laatste reden testen we eveneens of de VPN-dienst Netflix ondersteunt. De streamingdienst probeert komaf te maken met VPN-diensten door gekende IP-adressen te blokkeren. VPN-services die regelmatig van IP-adres veranderen of minder bekend zijn, blijven Netflix een stapje voor.

Ten slotte bekeken we de gebruiksvriendelijkheid en het aantal functies van de app. Sommige diensten bieden behalve een VPN-dienst eveneens een antivirus aan. Andere apps hebben daarentegen verschillende modi zodat de instellingen automatisch aan je noden worden aangepast.

VPN
PureVPN blijkt nog steeds de snelste te zijn.

Resultaten

In de bovenstaande grafiek zie je voor iedere VPN-dienst hoeveel ze de internetverbinding vertragen, uitgedrukt in percentage. Zoals je kan zien steekt PureVPN er op het vlak van snelheid bovenuit. De VPN-dienst versnelt de downloadsnelheden zelfs wanneer we verbonden zijn met een Amerikaanse en Belgische server. Proton en Cyberghost zijn twee andere VPN-diensten die voor heel wat vertraging zorgen, terwijl Surfshark, NordVPN en Private Internet Access voor een gemiddelde vertraging zorgen tegenover Express, Pure en Tunnelbear.

Als we naar het aantal servers kijken staat NordVPN aan de top met Private Internet Access als runner-up. Maar op zich hoeft het aantal servers niet meteen de basis voor een goede VPN dienst te zien. Zo valt het op dat PureVPN – die wel de snelste is – in vergelijking amper 750 servers heeft staan.

VPN
Nord VPN heeft het grootste aanbod servers.

VPN: Keuze van de redactie

#1. We moesten niet lang denken over welke VPN-dienst met de titel keuze van de redactie gaat lopen. PureVPN haalt erg hoge snelheden, heeft een grote hoeveelheid functies en werkt zonder problemen met Netflix. Echter biedt PureVPN minder servers aan en moet het qua prijs andere apps voor zich dulden.

#2. F-Secure Freedome verdient een welverdiende tweede plaats. De app werkt eveneens erg snel en biedt extra beschermingsmogelijkheden aan. Zo geeft de dienst weer hoeveel trackingpogingen het blokkeert en kan je de Windows-app als antivirus gebruiken. Wie op zoek is naar een compleet pakket om zijn online activiteiten te beschermen, is bij Freedome aan het juiste adres.

#3. Ook ExpressVPN verdient een vermelding. De app biedt handige modi aan, waardoor je niet zelf in de instellingen moet snuffelen om de dienst naar je hand te zetten. Bovendien ondersteunt de app Netflix, is het één van de goedkoopste VPN-services die we onder handen namen en staat op de tweede plaats als het op snelheid aankomt. ExpressVPN is wat ons betreft daarom de app met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

PureVPN review: snelheidsduivel

PureVPN is de meest complete VPN-dienst van het moment. De service is erg snel, heeft over heel de wereld servers staan en biedt een gespecialiseerde modus aan voor onder andere Netflix.

ExpressVPN review: snelste en duurste

Geen enkele VPN-dienst die we testten, vraagt meer geld voor zijn app als ExpressVPN. Hier staat echter tegenover dat de service een hoop functies aanbiedt.

Freedome VPN review: gemakkelijkste VPN ter wereld

Freedome VPN biedt behalve VPN-functies ook beschermingsopties aan. Wie Netflix wil omzeilen heeft wel niet veel aan Freedome.

5 REACTIES

 1. Heb Nord Vpn, geen klachten, geen logs wat het voornaamste is en waarover hier geen woord.
  Meestal staat Nord vpn wereldwijd op nr 2, bij jullie op 7 , er moet een Vijsje los zitten bij de test software.

 2. Mullvad VPN? Vallen onder Zweeds recht. Goede snelheid, voldoende servers. Altijd een zelfde vaste, aanvaardbare prijs van 5 euro per maand. Geen gedoe met promoties en lange termijn contracten. Je start en stopt wanneer je wil en kan dus ook zonder problemen even overslaan. Je kan zelfs met cash betalen als je dat zou willen. Is ook de VPN die achterliggend gebruikt wordt door Malwarebytes en Mozilla in hun VPN aanbiedingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here