Reviews

ProtonVPN review: Gebruiksvriendelijk, maar mist een eigen gezicht

protonvpn mac
Voordelen
Eenvoudig en gebruiksvriendelijk
Snel verbinden met een server
Gratis versie met onbeperkte bandbreedte
Nadelen
Teleurstellende snelheden
Prijs nogal hoog
Aanbevolen prijs: €Vanaf 4€ per maand
Waar te koop?
Totaalscore 7
Proton Technologies is in de cybersecuritywereld geen onbekende naam. Na ProtonMail breiden ze hun arsenaal van privacytoepassingen nu uit met ProtonVPN. Een waardige toevoeging in een oververzadigde markt?

Proton Technologies zal voor velen bekend in de oren klinken. Hun populairste product is namelijk ProtonMail, een versleutelde e-maildienst. In tegenstelling tot e-mailproviders zoals Gmail en Outlook, kan enkel de gebruiker de berichten lezen. Zelfs eigenaar Proton Technologies kan de mails op geen enkele manier inzien. Ze breiden hun arsenaal van privacysoftware nu uit door op een van dé privacytrends van dit moment te springen: VPN’s. Dat doen ze aan de hand hun eigen VPN: ProtonVPN

Gebruikersinterface & usability

ProtonVPN biedt een eenvoudige interface en verstopt de (geringe) instellingen netjes in een instellingenscherm. Wanneer je de applicatie opent, zie je een map met alle servers op. Uiteraard kan je ook steeds een land kiezen uit de lijst. Meestal zal je echter de knop ‘Quick Connect’ gebruiken, hiermee word je verbonden met de snelste server. Niet elke server ondersteunt echter P2P-traffic. Wanneer je bijvoorbeeld torrents wil downloaden, zal je er dan ook voor moeten zorgen dat je verbonden bent met een server die dit ondersteunt. Via icoontjes in de lijst, zie je eenvoudig welke functionaliteiten ondersteund worden per server.

Wanneer je verbonden bent, krijg je ook enkele statistieken te zien, waaronder de serverbelasting, downloadsnelheid, uploadsnelheid en je huidige ip-adres. Dat zijn ongeveer de enige dingen die je te zien krijgt op het startscherm, naast de optie om de ‘Secure Core’ in te schakelen. Dit is voornamelijk interessant wanneer je verbinding probeert te maken met een server die zich in een land bevindt waar de overheid mogelijk het internetgedrag controleert. ProtonVPN is gebaseerd in Zwitserland (een land met heel strenge privacywetgevingen), maar ze kunnen niet garanderen dat de Amerikaanse overheid hun server in Amerika niet in de gaten houdt. Door Secure Core in te schakelen, verloopt je internetverkeer via meerdere servers. Zo gaat je request bijvoorbeeld eerst naar een server in Zwitserland en daarna pas naar Amerika. Als de overheid dan de Amerikaanse server in de gaten houdt, wordt het voor hen een stuk moeilijker om te herleiden waar de aanvraag precies vandaan kwam. Kortom, er is een grotere garantie dat je requests volledig anoniem en onherleidbaar zijn.

Een moderne en simpele interface maakt de VPN ideaal voor technisch minder onderlegde gebruikers.

Prestaties

Wanneer we verbonden waren met de snelste server (via Quick Connect) kregen we ongeveer een downloadsnelheid van 57 Mbps. Ter referentie, onze gemiddelde downloadsnelheid zonder VPN lag op 164 Mbps. Er is dus een relatieve vertraging van zo’n 65%. Qua snelheid scoort de VPN dus beduidend lager dan zijn concurrenten. Wie op zoek is naar een VPN die zo een zo klein mogelijke voetafdruk nalaat op je internetsnelheid, verkent dus beter andere opties.

Extra opties

De instellingen in ProtonVPN zijn behoorlijk gering, wat de software ideaal maakt voor technisch minder onderlegde gebruikers. Daarnaast kan je ook over elke optie hoveren om uitleg te krijgen over wat de optie precies doet.

Standaard staat de DNS Leak Protection reeds ingeschakeld. Hiermee wordt vermeden dat er DNS queries uitlekken. Net zoals bij zowat elke andere VPN, is er ook hier een kill switch aanwezig. Staat deze actief, dan wordt je internetverkeer geblokkeerd wanneer je VPN (tijdelijk) niet meer werkt. Zo weet je zeker dat je te allen tijde beschermd bent.

Uiteraard kan je er ook voor kiezen om automatisch te verbinden met een server wanneer je de software opstart (bijvoorbeeld bij het starten van je computer).

De extra functionaliteiten die ProtonVPN biedt zijn niets nieuws in vergelijking met andere concurrenten.

Logging

ProtonVPN belooft om geen logs bij te houden, aangezien het bedrijf in Zwitserland is gevestigd. Op hun website staat te lezen dat ze geen logs of internetactiviteiten bijhouden en dat ze deze dus ook niet kunnen doorgeven aan derden (zoals de overheid).

Streaming

Via ProtonVPN is het ook mogelijk om Netflix te streamen, maar let wel dat dit enkel om de Amerikaanse, Engelse en Duitse versie van Netflix gaat. Om een van deze versies te bekijken dien je te verbinden met een Plus-server. Met deze servers kan je dus niet verbinden via de gratis versie van de VPN. Dat brengt ons naadloos bij het volgende punt: de prijzen.

Prijzen en beschikbaarheid

Net zoals bij vele andere abonnementen, krijg je een korting wanneer je een jaarabonnement neemt. Om het makkelijk te houden, hanteren we hier de prijzen per maand. Allereerst is er de gratis versie, waarmee je kan verbinden met 3 landen, maar wel aan een lagere snelheid en bovendien slechts vanaf 1 apparaat. De bandbreedte blijft wel onbeperkt bij elk plan, dus ook bij het gratis plan. Om de dienst aan volledige snelheid te gebruiken, zal je 4 euro per maand opzij moeten houden. Wil je ook kunnen streamen en de Secure Core-technologie gebruiken van Proton, dan dien je het dubbele neer te leggen. Verder is er ook een Visionary bundel verkrijgbaar met ProtonMail voor 24 euro per maand.

ProtonVPN is beschikbaar op alle grote platformen: Android, iOS, macOS, Windows en Linux (via OpenVPN). Daarnaast kan de dienst ook geïnstalleerd worden op routers.

Conclusie

De snelheid van ProtonVPN laat wat te wensen over, maar dat compenseert het wel gedeeltelijk met zijn moderne (en vooral erg gebruiksvriendelijke) interface. Netflix streamen kan, maar enkel de Engelse, Amerikaanse en Duitse versie. Samengevat is ProtonVPN een erg basic VPN met weinig extra opties, wat voor technisch minder onderlegde gebruikers net een voordeel is. Daarentegen zijn de prijzen wat hoog voor wat je maar krijgt, zeker gezien het gebrek een unieke functionaliteiten en de lagere snelheden.


Geïnteresseerd in deze Proton VPN deal? Schaf ‘m hier aan!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business