Private Internet Access
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Extra functies
  • Ondersteunt Netflix
CON
  • Weinig servers
  • Lelijke interface
  • Duur
  • Wisselvallige snelheidsresultaten

Private Internet Access VPN heeft een erg minimalistische interface. Dat neemt echter niet weg dat je de dienst perfect kan gebruiken om Amerikaanse Netflix-series te bekijken.

Advertentie

Private Internet Access houdt er een rechttoe-rechtaanaanpak op na. Bij hen moet je je niet verwachten aan een fleurige gebruikersinterface met interactieve kaart. In de applicatie voor Windows vind je zelfs geen streepje kleur terug. Enkel het bijhorende logo van Private Internet Access is gekleurd: groen wanneer je verbonden bent met een server, rood wanneer je geen VPN-connectie hebt. In de Android-app zorgen de vlaggen van de verschillende landen voor de enige kleur in een verder zwart-witte omgeving.

Prestaties

Je zou denken dat de makers van Private Internet Access zich volledig op de functionaliteit van hun app hebben gefocust, waardoor het design op de tweede plaats komt. Dat is echter niet volledig het geval. Het serveraanbod is altijd al een mankement geweest. Op de website claim de VPN-dienst in 77 landen servers te hebben staan, maar in de werkelijkheid zijn dat er slechts 25. De meeste andere VPN-leveranciers bieden veel meer keuze. België behoort niet tot deze korte lijst, waardoor we gedwongen zijn een Nederlandse server te gebruiken tijdens onze snelheidstests. De Verenigde Staten en Australië worden wel ondersteund.

Zoals je in onderstaande tabel ziet, levert Private Internet Access VPN wisselvallige resultaten op het vlak van snelheid. Wanneer we onze pc verbinden met een Australische server is de uploadtijd bovengemiddeld. Ook de Nederlandse resultaten zijn meer dan behoorlijk. Geen enkele dienst zorgt echter voor meer vertraging wanneer we verbonden zijn met een Amerikaanse server.

Download- en uploadsnelheden in Mbps.

Extra functies

Private Internet Access heeft enkele extra functies waarmee het klanten probeert te lokken. Zo kan je kiezen om gebruik te maken van PIA MACE, waardoor advertenties, trackers en malware worden geblokkeerd wanneer je verbonden bent met een VPN-server. Verder kan je eveneens een VPN-killswitch inschakelen. Deze functie schakelt je internet uit wanneer je VPN-verbinding wordt verbroken. Hiermee maakt Private Internet Access het onmogelijk om onbeveiligd te surfen.

Bovendien kan je handmatig instellen welke versleuteling PIA gebruikt. Standaard gebruikt de dienst AES-128, maar je kan deze bescherming verbeteren door voor AES-256 te kiezen. Ook tussen verschillende types gegevensauthenticatie kan je kiezen en tenslotte geeft PIA je de keuze tussen RSA- en ECC-versleuteling. De dienst raadt je aan om de standaardinstellingen te gebruiken.

Wanneer we verbonden waren met een Amerikaanse server konden we zonder problemen Netflix gebruiken. De streamingdienst probeert te vermijden dat je van zijn buitenlandse aanbod geniet door gekende IP-adressen van VPN-diensten te blokkeren, maar is Private Internet Access nog niet op het spoor.

Conclusie

Private Internet Access is niet de beste VPN-dienst die we testten. Veel applicaties zijn sneller, hebben meer servers en zien er bovendien een stuk mooier uit. PIA maakt dit voor een stuk goed door extra functies te voorzien en Netflix te blokkeren, maar doet dit teniet met zijn prijs. Een maandabonnement kost een flinke 9,29 euro per jaar. Je kan dat bedrag wel naar beneden drukken door te kiezen voor een 1-jarig abonnement (3,10 euro per maand) of een 2-jarig abonnement (2,50 euro per maand). Toch denken dat we dat er betere opties zijn in de markt. Lees onze andere VPN-review om die alternatieven te ontdekken.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here