Reviews

Goose VPN review: Nederlandse VPN oplossing

Goose VPN
Voordelen
Gebruiksgemak
Relatief goede snelheden
Lokale support
Nadelen
Twijfelachtig loggingbeleid
Beperkt qua opties en extra mogelijkheden
Aanbevolen prijs: €4,99/maand (jaarprijs)
Waar te koop?
Totaalscore 6
Goose VPN is een VPN van Nederlandse makelij die het vooral moet hebben van zijn gebruiksgemak. Is de VPN een geduchte concurrent voor alle VPN-aanbieders op de markt?

Gebruikersinterface / usability

Wanneer je Goose VPN installeert, wordt het meteen duidelijk op wie de maker zich richt. Alles is namelijk heel eenvoudig en intuïtief samengesteld zodat mensen met een beperkte technische kennis er toch perfect mee uit de voeten kunnen. Na installatie log je even in en vervolgens ben je klaar om je VPN te gebruiken.

Uit de lijst met beschikbare servers kan je een land selecteren en je ziet meteen of P2P (voor torrenting) al dan niet wordt toegelaten. Verder is er heel weinig aan de software dat verwarring kan zaaien. Het instellingenscherm is bijvoorbeeld ook heel beperkt. Je kan er onder andere de verbruikte bandbreedte checken, een VPN-protocol kiezen en Smart Safe in- of uitschakelen (waarover later meer).

Wie graag controle wil over elk aspect van zijn VPN en allerhande statistieken wil monitoren, zal op zijn honger blijven zitten bij Goose VPN. Wie echter gewoon beschermd wil browsen en zijn data wil beschermen met 256-bit encryptie zonder al dat technisch geleuter, zal Goose VPN een perfecte oplossing vinden. Het feit dat het hier om een Nederlandse dienst gaat, draagt enkel bij aan de gebruiksvriendelijkheid. De software is namelijk ook volledig in het Nederlands beschikbaar, net zoals de support die 24/7 beschikbaar is.

goose vpn
Even een server kiezen en je bent klaar om te gaan.

Prestaties

Wanneer je het aantal beschikbare landen vergelijkt met grotere VPN-diensten, dan merk je wel snel dat Goose VPN een veel kleinere speler is. Dat hoeft echter niet meteen iets negatiefs te betekenen, want de doelgroep zal voornamelijk een Nederlandse of Belgische server willen gebruiken en daar zijn er meer dan genoeg van.

Kijken we naar de snelheden, dan zien we dat Goose VPN op het vlak van snelheid zeker niet slecht scoort, maar er ook niet met kop en schouders bovenuit steekt. Concreet vertraagde de VPN onze internetsnelheid ongeveer met de helft. Bij normaal surfgedrag zal je dus niet veel last ervaren van de VPN-ervaring. De uploadsnelheid bleef ongeveer gelijk, net zoals bij quasi elke andere VPN.

Privacy

Op hun website adverteert Goose VPN met een “no log policy”. Daar moet echter wel een kanttekening bij worden gemaakt. Op de website kan je namelijk zien hoeveel bandbreedte je reeds verbruikt hebt via de applicatie. Een leuke statistiek, maar het betekent wel dat er een database is die per gebruikersaccount opslaat hoeveel bandbreedte elk account precies verbruikt.

Verder staat er in de FAQ ook te lezen dat ze in eerste instantie geen logs verzamelen van gebruikers, maar het verzamelen van logs wel alsnog kunnen inzetten wanneer een overheidsinstantie hierom vraagt (bijvoorbeeld voor gebruikers die verdacht worden van criminele activiteiten). Het bedrijf claimt echter nooit samen te werken met copyrightorganisaties.

Het feit dat de VPN handelt vanuit Nederland, is op het vlak van privacy echter een minpunt. Nederland deelt namelijk data met andere landen. Daartegenover stelt Nederland wel strenge privacyregels waar Goose VPN aan moet voldoen.

Goose VPN houdt bandbreedte bij, volledig logvrij is de dienst dus sowieso niet.

Streaming

Goose VPN kan perfect worden gebruikt om Netflix (of andere regio-afhankelijke media) te streamen. Hiervoor heeft het bedrijf twee gespecialiseerde servers, namelijk in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Extra opties

Net zoals quasi elke VPN heeft Goose VPN ook een kill switch, maar deze hebben ze gedoopt tot ‘Smart Safe’. Concreet houdt dit in dat Goose VPN altijd de VPN zal activeren, behalve wanneer je verbonden bent met een vertrouwd netwerk. Welk netwerk je precies als vertrouwd ziet, kan je zelf instellen. Zo weet je zeker dat je beschermd bent tijdens het browsen via onbekende netwerken terwijl je gewoon de volle snelheid van vertrouwde netwerken kan gebruiken.

goose vpn smart safe
Via Smart Safe schakel je de VPN automatisch in bij vreemde netwerken.

Prijzen en apps

Kijk je naar de prijzen, dan zal je snel zien dat Goose VPN voornamelijk jaarabonnementen wil verkopen. Een maandabonnement kost je namelijk een kleine 13 euro per maand, terwijl je voor 60 euro al een jaarabonnement in de wacht kan slepen. Iedereen kan een proefperiode van een maand aanvragen om de dienst zelf te testen.

Je account kan gebruikt worden op een onbeperkt aantal apparaten op een veelvoud van platformen: macOS, Windows, Android, iOS, Chrome, Android TV, routers en Linux. Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk om de VPN te gebruiken via OpenVPN.

Conclusie

Goose VPN richt zich met hun dienst duidelijk op de technisch minder onderlegde gebruikers. De instellingen zijn beperkt tot het absolute minimum: er zijn geen onnodige cijfertjes of statistieken die voor verwarring kunnen zorgen. Het logging-beleid van de dienst wordt wel wat in twijfel getrokken, dus als je vooral streeft naar volledige anonimiteit, kijk je mogelijk beter naar een andere dienst op de markt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat heb jij gekocht tijdens Black Friday?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business