F-Secure Freedome VPN
RECENSIEOVERZICHT
PRO
 • Extra beveiligingsfuncties
 • Eenvoudig en gebruiksvriendelijk
 • Redelijke snelheid
CON
 • Weinig servers
 • Accountoverzicht
 • Weinig mogelijkheden voor geavanceerd gebruik

Freedome VPN biedt behalve VPN-functies ook beschermingsopties aan. Wie Netflix wil omzeilen heeft wel niet veel aan Freedome.

Advertentie

F-Secure is een securitybedrijf gevestigd in Finland. Naast de Freedome VPN biedt F-Secure ook antivirussuites en internetsecurity-pakketten. Freedome is dus een afgeleide van de kennis die F-Secure door de jaren heen heeft opgebouwd. Een betrouwbare en eenvoudige VPN-dienst die heel gemakkelijk te gebruiken is.

Gebruikersinterface & usability

De gebruiksvriendelijkheid in Freedome is echt heel goed. En dat geldt zowel voor de mobiele- als desktopapplicaties. Open Freedome op eender welk platform en je krijgt een grote blauwe kader te zien met in het midden één knop. De aan- en uitknop. Die knop bediend meteen ook bijna alle functies die Freedome te bieden heeft.

In één klik zet je bescherming aan, tracking uit, en worden diensten als de geoblocking van Netflix meteen omzeilt. Je hebt voor Freedome VPN dus echt geen technische kennis nodig. Ook om een serverlocatie te kiezen is Freedome heel handig. De applicatie geeft een leuk wereldkaartje en een eenvoudige lijst waaruit je de verschilende locaties kan kiezen. Het enige dat ik hier wel mis is een zoekfunctie. Het is niet mogelijk om uit de lijst met servers bv. Verenigde Staten in te vullen en zo direct alle serverlocaties te zien krijgen.

F-Secure Freedome VPN
Freedome blijft één van de meest gebruiksvriendelijke VPN-diensten.

Prestaties

Qua internetsnelheden doet Freedome het redelijk goed tegenover de concurrentie. Na onze tests bleek dat de algemene downloadsnelheid met 26,55% omlaag ging en de uploadsnelheid met 9,48%. In principe valt die relatieve vertraging best mee als je weet dat Cyberghost met 78,84% vertraagt. Enkel Express VPN doet het beter met een relatieve vertraging van 15,87%.

Freedome moet zeker niet onderdoen. Met een gemiddelde downloadsnelheid van 120 Mbps en 18 Mbps upload doet hij het zeker goed. Je snelheden zullen bij elke VPN een beetje vertragen en afhankelijk van je beveiligingsinstellingen kan die snelheid nog zakken. Hoe meer veiligheidslagen je gebruikt, hoe trager je internetsnelheid.

Extra opties

Freedome VPN biedt een serverlijst van 29 locaties en is daarmee de enige beschikbare VPN in België die zo’n klein lijstje te bieden heeft. Maar uiteindelijk kan je je afvragen waarom je meer nodig hebt. Voor gebruikers die opzoek zijn naar een eenvoudige  VPN-dienst zonder te veel toeters en bellen zullen bij Freedome wel hun gading vinden. In dat geval heb je dus echt geen uitgebreide serverlijst nodig.

F-Secure Freedome VPN
De Freedome tracker mapper.

Een leuke extra in Freedome is de Tracker Mapper. Net zoals het VPN-gedeelte is ook deze extra tool enorm eenvoudig. Het doel van de Tracker Mapper is simpel: het houdt alle websites bij die je proberen te tracken en giet die in een interactief  kaartje. Achteraf kan je het rapport eventueel exporteren voor doeleinden die mij niet helemaal duidelijk zijn. In ieder geval is het leuk en handig om te zien hoevaak en door wie je allemaal gevolgd wordt.

Freedome VPN: Mobiele app

Freedome is ook beschikbaar voor iOS- en Androidgebruikers.  Ook hier trekt F-Secure de lijn van eenvoud gewoon door. De eerste pagina in de app geeft dezelfde grote knop die je in de desktopversie terugvind. Rond die knop zie je dan meteen ook wat Freedome op de achtergrond doet. Bescherming tegen tracking, browserbeveiliging en het aantal pogingen tot tracking worden allemaal overzichtelijk al op de eerste pagina getoond. Verder biedt de app ongeveer dezelfde functies die ook in de desktopversie zitten.

Logging

Je hebt het ondertussen al door. Freedome is zeer eenvoudig en duidelijk. Dat geldt ook voor hun kijk op privacy en logging. F-Secure claimt nadrukkelijk dat het geen IP-adressen of surfgeschiedenis bijhoudt. Ook over het loggen van je VPN-sessies is F-Secure heel duidelijk. Ze houden die data tot 90 dagen na je VPN-sessie bij. Naar eigen zeggen om misbruik te voorkomen. In ieder geval komt het hier op neer:

 • Data wordt versleuteld
 • Surfgeschiedenis wordt niet verkocht of gedeeld
 • Surfgeschiedenis wordt niet geanalyseerd
 • Identiteit en surfgeschiedenis worden niet aan elkaar gekoppeld
 • Alles wordt beveiligd
 • Er zijn geen achterpoortjes

Streaming

Dit is het onderdeel waar het grootste deel van de VPNgebruikers vandaag interesse in heeft. Zal de VPN de geoblocking van Netflix kunnen omzeilen? Het antwoord voor Freedome is een duidelijke ja. Netflix werkt perfect. Snelheid wordt bewaard en je kan alle Netflixcontent van over de hele wereld bekijken. Kan je niet genoeg krijgen van The Office of Parks & Recreation? Kies dan snel voor Freedome’s VS-servers en zet je neer.

Prijzen en beschikbaarheid

Freedome VPN is over heel de wereld beschikbaar en heeft daarbij ook een heel duidelijke prijszetting.

Ben je nog niet zeker of Freedome VPN iets voor jou is? Dan kan je zonder registratie of mailadres Freedome vijf dagen uitproberen. Heb je een abonnement afgesloten maar lijkt het toch niets voor jou? Dan hanteert Freedome een ‘niet-tevreden-geld-terug’ policy van dertig dagen na aankoop.

Betalen kan via overschrijving, PayPal, Mastercard en Visa.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een VPN die niet technisch is dan stopt voor jou de zoektocht hier. Freedome VPN is de ideale oplossing. Eenvoud en gebruiksvriendelijkheid scoren hier hoog. Je behoudt je internetsnelheden en kan toch wereldwijd alle content op Netflix bekijken. Toegegeven, de prijs licht een stukje hoger dan bij de concurrentie, maar je krijgt er dan ook heel wat voor terug. En niet te vergeten, Freedome is veilig.


Geïnteresseerd in Freedome VPN? Sluit dan hier je abonnement af.


Gerelateerde artikelen

8 VPN-diensten getest: welke is het betrouwbaarst in 2021?

Wie veilig met iemand wil communiceren via het internet kan een VPN-dienst gebruiken. We testten 8 VPN-apps.