Reviews

RusVPN review: nog ruimte voor verbetering

RusVPN
Voordelen
Eenvoudig en gebruiksvriendelijk
Verschillende platformen
Gratis browserextensie
Werkt voor Netflix, Prime Video, ...
Relatief goede snelheden
Nadelen
Windows-app werkt niet goed
Beperkte instellingen
Weinig transparantie
Serveraanbod beperkt
Relatief duur voor wat het te bieden heeft
Aanbevolen prijs: €4,99 per maand
Waar te koop?
Totaalscore 6
RusVPN is één van de nieuwe spelers op de VPN-markt. De VPN-server toont potentieel, maar heeft nog enkele groeipijntjes weg te werken.

De VPN-markt is er de laatste jaar ontzettend competitief op geworden. Het is dan ook niet gemakkelijk voor een nieuwe speler om zich tussen de gevestigde waarden zoals PureVPN en NordVPN te doen gelden, maar dat is exact wat RusVPN probeert. Deze VPN-dienst lanceerde nog maar in juni vorig jaar, maar schuwt de grote beloften niet op haar website.

We beginnen met eerst wat verwarring weg te nemen over de naam RusVPN. Zoals de naam zou kunnen doen vermoeden, is RusVPN geen van oorsprong Russische VPN-dienst. Het feit dat Russisch één van de drie beschikbare talen is, zou die vermoedens nog kunnen doen rijzen. Maar het hoofdkantoor is gevestigd in de Caraïben. Naar verluidt zou het bedrijf aanvankelijk wel een focus hebben gehad op de Russische markt, vandaar de naam. Dan is dat ook weer van de baan.

Producten en prijzen

Waar RusVPN op het eerste zicht al wel mee weet te scoren, is het polyvalente aanbod aan diensten die het bied. De VPN-dienst kan geïnstalleerd worden op de desktop (Windows, MacOS, Linux) of als een mobiele applicatie (Android en iOS). Daarnaast is er ook nog een gratis browserextensie die je kan downloaden voor Google Chrome of Mozilla Firefox. De extensie voor Firefox is op dit moment wel (tijdelijk) niet meer beschikbaar, en het is eerder onduidelijk waarom. Maar de extensie in Chrome werkt wel nog gewoon.

Met een maandelijks tarief van 9,99 euro per maand is RusVPN zeker niet de goedkoopste VPN-dienst. De langeretermijnplannen bieden wel een iets betere prijs aan: voor een abonnement van 1 jaar betaal je 4,99 euro per maand, voor drie jaar is dat nog 2,99 euro per maand (huidige deals). Er zijn goedkopere alternatieven te vinden, dus moet RusVPN die prijs wel weten te rechtvaardigen.

Installatie en setup

Een abonnement aankopen doe je via de website van RusVPN. De dienst aanvaardt verschillende betaalmogelijkheden, waaronder zelfs Bitcoins. Na het afronden van de betaling krijg je wel geen automatische bevestigingsmail, waardoor je niet meteen zeker bent dat je betaling gelukt is. Bij twijfel log je jezelf best nog eens in. De mobiele applicatie moet je gewoon downloaden via de App Store of Google Play.

De installatie op Windows verliep veel minder vlot. Ten eerste zal de Windows Defender SmartScreen de installatie al proberen tegenhouden. Dat is ook niet ongebruikelijk bij onbekende programma’s, maar alleen dit al zal gebruikers kunnen tegenhouden de dienst te willen gebruiken. Ook na installatie kenden we veel moeilijkheden om de applicatie te openen, opnieuw omwille van het feit dat Windows het programma niet herkent. Daardoor hebben we geen al te fijne gebruikerservaring gekend met de desktopapplicatie.

RusVPN houdt het op een simpele interface.

Zowel de desktop- als de mobiele applicatie zijn basic en hebben weinig extra instellingen. Dat maakt ze overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, maar je kan bijvoorbeeld niet zelf bepalen welk verbindingsprotocol gebruikt wordt. Op de website lezen we dat RusVPN kan connecteren met 338 servers uit 45 landen. Dat is geen heel uitgebreid servernetwerk in vergelijking met andere diensten, en in de praktijk zagen we dat nog lang niet alle servers al operationeel zijn. Jammer, maar we weten dat het netwerk in ieder geval uitgebreid zal worden. De extentie biedt vijf servers aan.

RusVPN biedt een servernetwerk aan van 45 landen.

Goed om te streamen

Maar hoe goed werken die servers? Best goed is het antwoord. Verbinding maken met servers uit eender welk land gaat redelijk vlot. Een ideale manier om te testen of geoblokkeringen omzeild worden, is om eens te surfen naar verschillende streamingplatformen. Maak je verbinding met een Amerikaanse server en surf je naar Netflix, dan kan je content van de Amerikaanse Netflix bekijken. Wel stelden we vast dat wanneer tijdens een surfsessie van land verandert, het even kan duren vooraleer je browser de reis meemaakt.

Elke VPN-server knaagt wel een beetje aan je internetsnelheid, dus laten we ook kijken hoe goed RusVPN op dit vlak scoort. Dat doen we door een snelheidstest uit te voeren via de tool speedtest.net. Hoe sterk je downloadsnelheid beïnvloed wordt, hangt echt enorm af met welke server je verbinding maakt. Voor servers uit Duitsland bijvoorbeeld, één van de servers die RusVPN aanbeveelt, merkten we nauwelijks verschil met onze vaste internetverbinding. Kozen we voor een server uit de Verenigde Staten, dan was het verval best redelijk groot (zie afbeeldingen). Tijdens ‘dagelijks gebruik’ zal je daar echter niet zoveel van merken, en streamen gaat redelijk vlot.

Privacy en security

Dan is er nog een laatste, maar niet onbelangrijke aspect: de privacy en veiligheid van de VPN-server. Want dat blijft toch één van de voornaamste redenen om een VPN-server te gebruiken. Op de website lezen we wel dat RusVPN je anonimiteit garandeert en je beschermt tegen man-in-the-middle aanvallen zoals je van een VPN-server verwacht, maar het biedt eigenlijk weinig informatie over hoe het dat precies doet. Ook lezen we weinig tot geen informatie over welke encryptiesleutels precies gehanteerd worden om je data te versleutelen.

Heel veel informatie geeft de website van RusVPN niet over encryptiesleutels.

De verschillende applicaties zullen je daar ook niet veel wijzer in maken. Één van de weinig beveiligingsinstellingen die je zelf kan instellen is een ‘kill switch’, die je internetverbinding automatisch afsluit wanneer er geen VPN-server kan gevonden worden. Je hebt als gebruikers dus niet echt een gevoel van controle, en moet er maar op vertrouwen dat RusVPN haar beloftes waarmaakt. Dit gebrek aan transparantie en controle vinden we dan ook de grootste werkpunten die RusVPN nog op te lossen heeft.

De instellingen zijn eerder beperkt.

Eindverdict

We vinden het op dit moment dan ook nog net iets te vroeg om RusVPN al echt aan te bevelen. De VPN-dienst toont zeker potentieel, en blinkt vooral uit in haar polyvalentie. Maar op bepaalde vlakken schiet de VPN nog gewoon te kort. Zo hebben we ons te hard gefrustreerd aan de Windows desktopapplicatie, en zou het bedrijf wat transparanter mogen zijn over haar beveiligingstechnieken. Weet RusVPN haar imperfecties weg te werken, dan kan het op termijn zeker uitgroeien tot een volwaardige VPN-dienst. Maar op dit moment zijn er concurrerende diensten die een betere prijs-kwaliteit verhouding aanbieden.

BeveiligingReviewsrusvpnslidertrendingVPN

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals