verplichte boosters

Facebook rolt zijn regels rond haatberichten en oproepen tot geweld tegen Russische militairen en Putin tijdelijk terug in enkele landen.

Advertentie

Meta, het moederbedrijf achter Facebook en Instagram, staat zijn gebruikers van deze platformen in verscheidene landen even toe om op te roepen tot geweld. Die informatie is afkomstig van persagentschap Reuters. De aanpassing zou tijdelijk zijn, en enkel gericht op het Russische leger en de leiders van Rusland en Wit-Rusland.

De regels voor het oproepen van geweld tegen Russische soldaten gelden in Armenië, Azerbeidzjan, Estland, Georgië, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Rusland, Slovakije en Oekraïne. Er zouden wel enkele beperkingen zijn. Zo is het bijvoorbeeld niet toegelaten om ook haatberichten en oproepen tot geweld tegen de Russische bevolking te plaatsen. Daarnaast mag er in Polen, Oekraïne en Rusland ook wel gevraagd worden voor bijvoorbeeld de dood van de Russische en Wit-Russische presidenten Vladimir Putin en Alexander Lukashenko. Er mag echter geen concrete dreiging zijn waarbij er plaatsen en tijdstippen besproken worden.

“Als een resultaat van de Russische invasie van Oekraïne laten we tijdelijk vormen van politieke uitdrukking toe die normaal onze regels schenden rond haatberichten, zoals ‘dood aan de Russische invallers’, zo meldt de woordvoerder van Meta aan Reuters. “We staan nog steeds geen geloofwaardige oproepen voor geweld tegen Russische burgers toe.”

Agressieve toon

Deze aanpassing van Facebook slaat wel een volledig andere toon dan de meeste andere zetten die het platform en andere techbedrijven de voorbije weken hebben doorgevoerd. Veel grote bedrijven kozen ervoor om hun diensten in Rusland te beperken of stop te zetten. Daarnaast zetten ze ook stappen om de staatsmedia uit Rusland te blokkeren. Hiermee willen ze de verspreiding van foutieve informatie tegen te gaan. Het toelaten van haatberichten lijkt op sommige vlakken een grote stap terug. Facebook heeft hier de voorbije jaren immers grote wijzigingen doorgevoerd. Of dit dan ook een slimme zet is, wordt nog afwachten.


Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.