Nieuws

Websites Russische nieuwsmedia geblokkeerd in Nederland

Nederlandse internetproviders geven vanaf vandaag geen toegang meer tot de websites van Russische nieuwsmedia RT en Sputnik.

Onder meer VodafoneZiggo, T-Mobile en KPN hebben aan NOS meegedeeld dat ze zullen instemmen met de boycot tegen RT en Sputnik. Nederlanders die proberen te surfen naar de websites zullen een melding te zien krijgen dat de url niet kan worden gevonden en zoekmachines zoals Google zullen bijgevolg geen resultaten van de websites meer tonen. In totaal staan zes Russische nieuwsmedia op de zwarte lijst.

De grote Nederlandse internetproviders geven daarmee gehoor aan een oproep van Ursula von der Leyen. De voorzitster van de Europese Commissie sloeg Russische nieuwsmedia in de ban die er om gekend staan niet vies te zijn van staatspropaganda. Facebook, Twitter en YouTube grepen als eerste in door de accounts van RT en Sputnik te verwijderen en Google en Apple verwijderde de apps van de nieuwsmedia uit hun appwinkels. Nederlandse televisieproviders besloten eerder al de televisiezender van RT niet meer aan te bieden, tussen hun kanalen, nu volgt ook een blokkade van de websites.

Een stap te ver?

Dat de providers maatregelen nemen, betekent niet dat ze er ook voor de volle honderd procent achterstaan. Een woordvoerder van KPN vertelt aan de openbare omroep dat ze fundamentele bezwaren hebben tegen het blokkeren van domeinnamen, maar dat ze zich genoodzaakt zien gehoor te geven aan de Europese oproep. “Dit is niet onze rol; wij zijn een vrij doorgeefluik van informatie”, klinkt het. Doen ze dat niet, riskeren ze sancties. Om te voorkomen dat mensen via VPN-servers alsnog de websites kunnen bereiken, zullen VPN-leveranciers eveneens verplicht worden de toegang tot RT en Sputnik te ontzeggen.

Het blokkeren van domeinnamen is dan ook hoogst uitzonderlijk in het Westen, zeker op zo’n kort tijdbestek. Aan het blokkeren van de torrentwebsite The Pirate Bay ging een jarenlange juridische strijd vooraf. Mensenrechtenorganisaties vinden het blokkeren van een nieuwsmedia dan ook een paar stappen te ver, ook als die er om bekend staan de waarheid wel eens te verdraaien. De Europese Commissie zou zich hiermee verlagen tot het niveau van ‘de tegenstander’, die op zijn beurt ook al besloot om Westerse nieuwsmedia in de ban te slaan.

Ook in België lijken de websites van RT en Sputnik niet meer bereikbaar. Is het blokkeren van (nieuws)websites geoorloofd? We horen graag je mening in de reacties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business