Nieuws

Russische media RT en Sputnik uit EU geweerd door Facebook en TikTok (update)

Meta
Facebook heeft de Russische staatszender RT geblokkeerd in de Europese Unie. Ook de nieuwsdienst Sputnik is daardoor niet meer bij ons te zien.

Update 19/11/2021: Naast TikTok en Facebook heeft nu ook Google de apps van RT en Sputnik uit zijn Play Store geweerd.


Op Twitter laat Meta-topman Nick Clegg weten dat de Europese Unie samen met andere overheden zijn bedrijf verzocht heeft om de activiteit van de door Rusland gecontroleerde media te verbannen. Clegg bevestigt dat ook aan The Verge. “Gezien de uitzonderlijke aard van de huidige omstandigheden, zullen we RT en Sputnik gaan inperken binnen de Europese Unie”, klinkt het. 

Het zijn niet de eerste stappen die het moederbedrijf van Facebook onderneemt. Meta beperkte eerder al de toegang van verschillende accounts in Oekraïne, waaronder die van Russische staatsmedia. Die nieuwsuitgevers kunnen ook niet meer adverteren op de Meta-platformen. Dat lijkt ook te kaderen in de strijd tegen desinformatie, aangezien Facebook ook een netwerk blokkeerde dat fake news en desinformatie verspreidde. 

Front tegen RT en Sputnik

De andere grote jongens hebben ook al maatregelen getroffen tegen Rusland. Microsoft, Google (en YouTube) hebben eveneens advertentiemogelijkheden geblokkeerd voor Russische staatsmedia. Twitter deed dat zelfs al in 2017. Meta had zondag aangekondigd dat het hetzelfde wou doen. De tv-zender RT wordt ook al door landen geschrapt, zoals Canada. 

Tot slot is er ook nog TikTok dat zich aansluit bij de anti-Ruslandbeweging. Ook de Chinezen van ByteDance blokkeerden RT en Sputnik binnen de Europese Unie. De content die ze delen is bij ons niet meer toegankelijk. Dat heeft een woordvoerder van TikTok bevestigd

invasie Ruslandsociale media

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals