Nieuws

Valve brengt SteamOS naar ASUS ROG Ally

ASUS ROG Ally
© ROG
Valve heeft bekendgemaakt dat SteamOS binnenkort ondersteuning krijgt voor de ROG Ally van ASUS. Het op Linux gebaseerde besturingssysteem draait nu al op de Steam Deck.

Valve speelt al ruim tien jaar met het idee van een eigen besturingssysteem dat op apparaten van derden draait. Toen Valve het idee in 2013 pitchte, lag de focus nog op gaming-pc’s met een door Valve ontwikkeld OS. Deze zouden als ‘Steam Machine’ door het leven moeten gaan. Het is Valve echter niet gelukt om dat idee van de grond te krijgen. Toch proberen ze nu met SteamOS alsnog op hardware van derden terecht te komen. Dat meldt The Verge, kort nadat het Amerikaanse gamebedrijf de ROG Ally in zijn updatenotities noemde.

Ondersteuning voor Ally komt eraan

“Ondersteuning toegevoegd voor extra ROG Ally-toetsen”, luidt de opmerkelijke notitie. Wat er precies bedoeld werd met deze melding, was echter onduidelijk. Zou Valve SteamOS naar de Ally brengen? Het bleef gissen, tot nu. Valve heeft namelijk bevestigd dat er gewerkt wordt aan ondersteuning voor apparaten van derden, specifiek voor de ROG Ally.

“De opmerking over ROG Ally-toetsen heeft betrekking op de ondersteuning van SteamOS voor apparaten van derden. Het team blijft werken aan het toevoegen van ondersteuning voor extra gameconsoles op SteamOS,” zegt Valve-ontwerper Lawrence Yang. Kortom, naast de ROG Ally zouden binnenkort heel wat meer consoles op SteamOS kunnen draaien. Voorlopig zal je dit OS nog zelf op je console moeten installeren zodra het beschikbaar komt. Het is onwaarschijnlijk dat ASUS ooit SteamOS op de Ally zal leveren.

Windows op Steam Deck?

Het lijkt er bovendien op dat het nog wel even duurt voordat SteamOS beschikbaar komt voor consoles van derden. Een tijdlijn hiervoor kan Yang niet geven, anders dan dat Valve “gestaag vooruitgang boekt”. Datzelfde geldt voor de mogelijkheid om Windows op de Valve Steam Deck te draaien. Momenteel worden de resterende drivers, zoals die voor Bluetooth, ontwikkeld voor de Steam Deck OLED, zegt Yang. Zodra alle drivers beschikbaar zijn, zal het mogelijk zijn om naast Steam ook Windows op de console te laten draaien.

asusgamingROG AllysteamSteam Decksteamosvalve

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen