Nieuws

Je kan de Meta Quest nu als scherm voor HDMI-apparaten gebruiken

Meta Quest 3
© Unsplash
Meta heeft een nieuwe app uitgebracht waarmee je je Meta Quest VR-headset als scherm kan gebruiken andere apparaten.

VR-headsets zijn natuurlijk al langer een goede manier om een soort privé bioscoopervaring voor jezelf te creëren en de Meta Quest-headsets zijn een aantal van de meest populaire en betaalbare opties. Tot nu toe was het echter niet altijd eenvoudig (of mogelijk) om content van een ander apparaat op je headset af te spelen. Hier heeft Meta nu verandering in gebracht, maar het is helaas nog steeds niet zo simpel als gehoopt.

Meta Quest HDMI Link

Meta heeft een nieuwe app uitgebracht voor de Quest 2, Quest 3 en Quest Pro, waarmee je de headset als een display kan gebruiken voor apparaten zoals consoles, laptops en in principe alle apparaten met een HDMI-uit-poort. De nieuwe app heet ‘Meta Quest HDMI Link’ en breidt dus de mogelijkheden van je Meta Quest VR-headset uit.

Het is wel belangrijk om te weten dat je meer dan alleen deze nieuwe app nodig zal hebben. Meta gaf via zijn Meta Quest-blog aan dat dit proces iets ingewikkelder is dan het gebruiken van Air Link (via The Verge). Bij Air Link kan je namelijk video’s gewoon van je pc naar de headset streamen via wifi, terwijl er hier een bekabelde verbinding nodig is.

Als je bijvoorbeeld je gameconsole of een ander HDMI-apparaat wil verbinden met de headset, kan je deze niet zomaar met één kabel verbinden met de usb-c-poort op je Quest. Je moet namelijk ook nog een 1080p ‘capture card’ met ondersteuning voor UVC (USB Video Class) en UAC (USB Audio Class) tussen de twee apparaten hangen. Dat zijn gelukkig geen hele grote kaarten en ze zijn ook niet heel duur. Dat maakt dit toch wel een interessante optie voor als je bijvoorbeeld je PS5-games in je eigen virtuele bioscoop wil spelen. Je bent via deze methode wel beperkt tot een 1080p-resolutie en een refresh rate van 60 Hz.

Toekomst van Meta’s VR-headsets

The Verge suggereert dat toekomstige Meta Quest-headsets de nood voor een capture card kunnen vermijden. Als de zogenaamde Meta Quest 4 zijn huidige usb-c-poort vervangt door een poort met ondersteuning voor DisplayPort via usb-c, dan zou je in de toekomst veel gemakkelijker andere apparaten moeten kunnen aansluiten.

We hebben inmiddels ook al gehoord dat Meta van plan is om de Quest 4 in 2026 uit te brengen en dat er misschien twee versies beschikbaar zullen zijn. In het onderstaande artikel lees je meer over dit gerucht.

Uitgelicht artikel Meta Quest 3 Meta Quest 4 VR-headset arriveert in 2026 in twee varianten
consolemetastreamingvr

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen