Nieuws

Meta Quest 3 is vanaf 10 oktober beschikbaar

Meta Quest 3
© Unsplash / Remy Gieling
Meta's Quest 3 is vanaf 10 oktober beschikbaar in België en Nederland. Het basismodel van de VR-headset, met 128 GB opslag, kost dan 549 euro.

Meta-topman Mark Zuckerberg bracht dit nieuws woensdag naar buiten tijdens Connect 2023. Dit evenement stond in het teken van Meta’s toekomst in AI, maar kreeg dus ook een vleugje VR mee. Zuckerberg maakte ook kenbaar dat de software niet meteen op peil is. Diverse functies worden – waaronder Xbox Game Pass (december), Microsoft 365-apps (later dit jaar) en Augments (volgend jaar) – pas later geïntroduceerd op de Meta Quest 3 VR-headset.

Centraal stond gisteren ook met name de vernieuwde Quest 3-hardware. Zo gebruikt de VR-headset Qualcomms nieuwe Snapdragon XR2 Gen 2-SoC. Op de Quest 2 werd nog de eerste generatie van de chipset gebruikt. Nieuw in deze chipset is in eerste plaats de extra grafische rekenkracht. Qualcomm spreekt zelf van een “verdubbeling in grafische rekenkracht”. Bovendien is de chipset uitgerust met Wi-Fi 6E. Volgens Meta moet dit totaalpakket een ‘AAA-vlaggenschipervaring’ opleveren.

Die vlaggenschipervaring wordt aangesterkt door de inclusie van kleurencamera’s en dieptesensor. Hierdoor kan de Quest 3 ook Mixed-reality-ervaringen aanbieden. Daarbij kan de VR-headset dingen projecteren in de ruimte waar je staat en krijgt VR een nieuwe realiteit. Verder is gesleuteld aan de controllers van de Quest 3 – de opvallende trackingring is verdwenen. Om de controllerervaring te verbeteren heeft Meta tot slot ‘TruTouch’-haptics toegevoegd.

Beschikbaar vanaf oktober

Volgens Meta-topman Mark Zuckerberg is de Quest 3 vanaf 10 oktober wereldwijd beschikbaar. In België en Nederland betaal je 549 euro voor het basismodel met 128 GB opslag. Gebruikers die net iets meer opslag vereisen, kunnen terecht bij de variant met 512 GB opslag. Die kost 699 euro.

Daarmee is de nieuwe Quest-headset minimaal 200 euro duurder dan zijn voorganger. Voor Meta’s Quest 2 betaal je nu immers 349,99 euro (128 GB) of 399,99 euro (256 GB). Onbekend is of Meta de Quest 2 ook beschikbaar houdt nadat de Quest 3 beschikbaar komt. Verrassend zou het alvast niet zijn: de oudere VR-headset kreeg in juni zelfs nog eenmalig een snelheidsboost van 19% voor GPU-prestaties. Nieuwe games zal de VR-headset vermoedelijk wel niet meer krijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business